A Debreceni Egyetem csaknem 200 fiatal kutatója adott számot az Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) sikeres pályázatainak keretében született tudományos eredményeiről az intézmény Tudományos Igazgatóságának június 13-i online konferenciáján.

Az előadók – alap-, mester-, vagy doktori képzésben tanuló hallgatók, doktorvárományosok, fiatal oktatók, kutatók – 16 szekcióban, online előadás keretében kaptak lehetőséget a bemutatkozásra.

A rendezvényen öt tudományterületen – agrár-, bölcsészet-, természet, orvos- és egészség, valamint társadalomtudományok – azok tarthattak előadást, akik fél, vagy egy évre nyertek támogatást az ÚNKP ösztöndíjpályázatán.

 – Az Új Nemzeti Kiválóság Program 2016-ban indított, több témakörben kiírt ösztöndíjrendszer, amelynek a Debreceni Egyetem (DE) fiatal kutatói sikeres pályázói a kezdetek óta – tájékoztatta a hirek.unideb.hu portált Varga Zsolt.

A DE Tudományos Igazgatóságának vezetője, az egyetem ÚNKP koordinátora kiemelte: a pályázat jelentős támogatás hallgatóknak, fiatal kutatóknak egyaránt, hiszen az ösztöndíj segítséget nyújt abban, hogy szakmai munkájukra koncentrálhassanak.

- A konferencia a bemutatkozáson túl arra is lehetőséget teremtett, hogy az egyetem oktatóiból, professzoraiból álló bírálóktól a résztvevők azonnali visszajelzést kapjanak, ami akár új utat is mutathat a kutatómunka folytatásához – hangsúlyozta Varga Zsolt.

A konferencián előadások hangzottak el többek között a város kulturális életének egyik szegmenséről, a Debreceni Irodalmi Napok történetéről, a klímaváltozás ökológiai vonatkozásairól, a videojátékok és az e-sport tanulmányi eredményre gyakorolt hatásáról, de „terítékre” került a tokaji bor új szempontú vizsgálata mellett olyan aktualitás is, mint a COVID-19 vizsgálata a várandósság szempontjából.

A januári és a júniusi konferencián a Tudományos Igazgatóság lehetőséget teremtett az intézmény valamennyi nyertes ÚNKP-ösztöndíjasa számára, hogy ismertesse kutatómunkája aktuális eredményeit.

Sajtóközpont – BZs

Dokumentumok