Folytatta klinikai látogatásait az egyetemet fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriuma. A testület ezúttal a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szemklinikán, a Patológián, valamint az Urológiai Klinikán ismerkedett meg a klinikai egységek eddigi eredményeivel, céljaival és feladataival.

Kossa György, a  az Alapítvány kuratóriumának elnöke a Debreceni Egyetem jövőjével kapcsolatban azt emelte ki előadásában, hogy a modellváltás jó döntésnek bizonyult, a valós autonómia pozitív hatásai már az elmúlt években érezhetők voltak. 

- Megszűnt az alá- és fölérendeltségi viszony az egyetem, valamint a korábbi fenntartó állam között, a Debreceni Egyetem minden eddiginél nagyobb fókuszt kapott. Az egyetem megfelelően tud reagálni a nemzeti és a nemzetközi elvárásokra, hosszútávon meghatározó stratégiát alkothat. Ennek megfelelően nem csak itthon, hanem a külföldi egyetemekhez képest is jóval versenyképesebb a DE – fogalmazott a kuratóriumi elnök.

Megjegyezte azt is, hogy kellő számú minősített oktatóra van szükség annak érdekében, hogy minél magasabb szintű tudást lehessen átadni a hallgatóknak, ezáltal növelhető a diploma értéke. Mint mondta: a kuratórium stratégiai céljai között szerepel az is, hogy az Egyetem a jövő kutatóit mind szakmailag, mind pedig anyagilag egyaránt támogassa.

A kuratórium ellátogatott a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szemklinikára, ahol Fodor Mariann igazgató elmondta, hogy a Szemklinikán évente több mint 33 ezer esetet látnak el, a multidiszciplinaritás jegyében pedig számos más klinikával, így a belgyógyászattal, a gyermekgyógyászattal, a neurológia és idegsebészettel, a radiológiával, a fül-orr gégészettel, a patológiával, a kardiológiával és bőrgyógyászati szakmákkal is együttműködnek. 


- A minőségi betegellátás megvalósítása a legfőbb célunk azzal együtt, hogy munkánkat a dinamikusság és a magas színvonal jellemzi, ehhez a személyi és a tárgyi feltételek is adottak. A Debreceni Szemklinika 1986-tól országos központja az intraocularis daganatok kezelésének, ugyanis nálunk történik a közepes méretű daganatok helyi sugárkezelése, mely műtéti beavatkozásokat igényel. Ezt a speciális daganatellátást továbbfejlesztettük azzal, hogy tavaly december óta komplex retinasebészeti műtéttel már a nagyméretű daganatoknál is lehetőség van a szem megmentésére. Az egyetemek közül nálunk van Eyesi cataracta szimulátor, mellyel a szürkehályog műtétek begyakorolhatók, még mielőtt az orvos beteget operálna. Az ország teljes területéről érkeznek ebből a célból is szakorvosjelöltek hozzánk. Saját rezidenseink emiatt magabiztosan kezdhetnek el operálni szürkehályogot, kiváló eredménnyel. Kiemelkedő teljesítményt nyúlt a Szemklinika a szembe adott injekciók számát illetően is, mely évi 7-8 ezer injekciót jelent, kezelve ezzel a makuladegenerációs, cukorbeteg és trombózison átesett betegeket. A folyamatos fejlődéssel elértük, hogy európai színvonalú ellátóközponttá váltunk – mondta a klinikaigazgató. 

A kuratórium látogatást tett a DE Klinikai Központ Patológiára is, melynek vezetője, Méhes Gábor elmondta: a tavaly szeptember elsején történt integrációt követően három telephelyen összpontosul a szakmai munka. Hozzátette azt is, hogy a Patológián így már több mint nyolcvan szakember dolgozik. 

- A Nagyerdei Campus és a Kenézy Gyula Campus között a teljes szakmai harmonizációt szeretnénk minél hamarabb megvalósítani és ebbe bekapcsolnánk a berettyóújfalui Gróf Tisza István Campust is. Valamennyi helyszínen a legmagasabb színvonalú diagnosztikai tevékenység zajlik, mely felöleli a sebészeti patológia, a kórboncolás, a citológiai és a molekuláris diagnosztika valamennyi ágát. Évente csaknem háromszázezer azoknak az eseteknek, vizsgálati beavatkozásoknak a száma, melyeket a három telephelyen végzünk. A munkaszervezés egy részét már digitálisan végezzük, és hamarosan képesek leszünk a sokkal gördülékenyebb távdiagnosztikára is.  Emellett terveink között szerepel a mesterséges intelligencia egyes elemeinek beépítése a speciális kérdések megválaszolására – emelte ki az intézetvezető. 

A kuratórium tagjai az integrált, két telephelyen, a Nagyerdei Campuson, valamint a Kenézy Gyula Campuson egységes vezetés alatt, egységes szakmai elvek szerint működő Urológiai Klinikán is látogatást tettek. Flaskó Tibor klinikaigazgató a betegellátás kapcsán arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy az intézményben évente 18-20 ezer járóbeteget látnak el, a fekvőbetegek száma pedig eléri a háromezret. A klinikavezető fontosnak tartja az ellátás folyamatos fejlesztését. A még színvonalasabb, biztonságosabb betegellátás érdekében több új műtéti profilt is bevezettek az intézményben.  

- Klinikánkon a legmodernebb módszereket alkalmazzuk, melyeket több magyar és külföldi urológus is tőlünk sajátít el. Az Urológiai Klinika az onkológiai sebészetben, valamint a nyílt és a laparoszkópos műtétetekben is vezető szerepet tölt be hazánkban. Szakembereink kiemelkedő tevékenységet folytatnak többek között a laparoszkópiás radikális prosztatektómiában és a vesedaganat műtéteiben. Jelentős előrelépés az intézmény életében a közelmúltban bevezetett robotasszisztált technológia, amelyet többek között a teljes prosztataeltávolításnál, a vesesebészetben, a vesedaganatok kimetszésénél alkalmazunk. Már több mint húsz robotasszisztált műtétet végeztünk  ismertette Flaskó Tibor egyetemi docens, a DE Klinikai Központ Urológiai Klinika igazgatója.

Sajtóközpont