Új vesét és új életet kapott Debrecenben

Jól érzi magát, és már dolgozik az a 48 éves férfi, aki új vesét kapott a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában májusban. Ez volt a tizenkétezredik szervátültetés Magyarországon. Az intézményben az elmúlt harminckét évben több mint ezerkétszáz vesetranszplantációt végeztek.

A 48 éves Békési József kétnaponta járt művesekezelésekre, 2020 óta várt transzplantációra. A szervátültetést végül idén májusban végezhették el a Sebészeti Klinikán a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában.  

-    Egy igazi csodának tartom, hogy vesét kaphattam, úgy érzem, ezzel elkezdődik az új életem. Nagyon vigyázok majd az új vesémre, nem fogyasztok alkoholt, fűszeres ételeket, ügyelek a megfelelő folyadékbevitelre, és próbálom óvni magam a fertőzésektől. Az operációm után már a dialízis központba is ellátogattam, igyekszem reményt adni az átültetésre váró betegtársaimnak – mondta a hirek.unideb.hu-nak Békési József. 

A műtét problémamentes volt, kilenc nappal a beavatkozás után a beteg hazamehetett, azóta már a munkájához is visszatért, mezőőrként és biztonsági őrként dolgozik. 

Magyarországon 1962-ben végezték el az első transzplantációt. A derecskei férfi operációja volt a tizenkétezredik szervátültetés Magyarországon. A 12 ezer szervültetés közül 9626 vese-, 1277 máj-, 772 szív-, 196 hasnyálmirigy- és 129 tüdőátültetés volt. A Debreceni Egyetem Klinikai Központja egyike az ország négy transzplantációs centrumának. Az intézményben 1991 óta végeznek szervátültetést.   

-    Az első nem élődonoros (kadáver) veseátültetést 1991-ben hajtották végre Debrecenben, az első élődonoros transzplantáció 2010-ben volt, de programszerűen 2015 óta zajlik. A Klinikai Központhoz három vármegye több mint 1,8 millió lakosa tartozik szervkivétel és vesebeültetés szempontjából. Fontos a betegek utánkövetése is, jelenleg több ellátóhelyen, összesen 500 transzplantált pácienst gondozunk – tájékoztatott Nemes Balázs, a DE ÁOK Szervtranszplantációs Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sebészeti Klinika Vesetranszplantációs Osztályának vezetője.  

A betegek a műtét után eleinte hetente járnak kontrollvizsgálatra, ahol ellenőrzik az állapotukat és az új szerv működését. A páciensek felépülését dietetikusok és pszichológusok is segítik, akik tanácsokkal látják el a betegeket.   
Nemes Balázs elmondta: az országos adatok szerint a Debrecenben beültetett szervek működnek a leghosszabb ideig, az ötéves túlélési idő meghaladja a 76 százalékot.  

A magyarországi vesetranszplantációknál az élődonoros szervátültetés aránya 28 százalék. Debrecenben eddig 27 ilyen szervátültetést végeztek. 

-    Nehezíti az élődonoros transzplantációt, hogy  nem mindenki alkalmas donornak, a jelentkezők alig több mint harminc százaléka felel meg a szigorú kritériumoknak. Éppen ezért indítottuk el néhány éve a debreceni élődonoros programot, amelyben megpróbálunk donorokat toborozni – ismertette Nemes Balázs.  

Magyarország 2013 májusában csatlakozott a legnagyobb európai szervcsere szervezethez, az Eurotransplanthoz, melynek nyolc ország a tagja. A magyar várólistán lévő betegek automatikusan felkerülnek az Eurotransplant várólistára is, ezzel jelentősen javult a magyar páciensek szervhez jutási esélye. A csatlakozáskor 1260 magyar beteg került fel az európai várólistára, az elmúlt tíz évben pedig 5716 új beteg. A csatlakozás sikerességét jelzi, hogy míg 1992 és 2012 között 239 szívátültetést hajtottak végre Magyarországon, addig 2013 és 2016 között 209-et, az utolsó öt évben pedig 253 ilyen beavatkozás történt. Az európai szervezethez történt csatlakozás óta 924 donorszerv érkezett külföldről, amely a 3922 elhunyt donoros hazai szervátültetés 24 százaléka. 

Sajtóközpont - CzA