Új műszerek a GYTK-n

Csaknem egymilliárd forintért szerzett be a gyógyszertechnológiában használatos korszerű műszereket a Debreceni Egyetem egy pályázat keretében. Ezek segítségével egyebek mellett az Alzheimer-kór és a cukorbetegség gyógyításában alkalmazható hatóanyagokat tudnak kifejleszteni.

Tizenöt új, a kutatásokat, a fejlesztéseket és a hallgatók oktatását segítő műszert vásárolt az elmúlt öt évben a Debreceni Egyetem (DE) egy GINOP pályázaton elnyert csaknem 945 millió forintból. A projekt online formában tartott szerdai zárórendezvényén kiderült, hogy az eszközbeszerzés a Gyógyszerésztudományi Kar, a Természettudományi és Technológiai Kar, valamint az Általános Orvostudományi Kar különböző tanszékeinek együttműködésében valósult meg.  

Vecsernyés Miklós, a DE Gyógyszerésztudományi Kar (GYTK) dékánja, a projekt szakmai vezetője elmondta: a pénz csaknem kétharmadát gyógyszerek tablettázására, kapszulázására és csomagolására szolgáló berendezésekre költötték. 

- Ezek jóvoltából a hallgatók megismerhetik, miként zajlanak ezek a folyamatok az iparban, a gyógyszergyárakban – magyarázta. 
 
A pénz kisebb részéből analitikai eszközöket, például világszínvonalú tömegspektrométert kromatográfiás rendszert, fagyasztva szárítót és rotációs vákuum bepárlót szereztek be. Vásároltak még egy a nanorészecskék méretének meghatározására és jellemzésére alkalmas berendezést, valamint olyan eszközöket is, amelyek a gyógyszerek hatásának vizsgálatával információkat nyújtanak a gyógyszertechnológusoknak a beadott gyógyszer felszívódásáról.

Az új eszközök segítségével bőrvédő krémeket, étrendkiegészítőket tudnak fejleszteni, de hozzájárulhatnak az Alzheimer-kór és a cukorbetegség elleni új gyógymódok kifejlesztéséhez is.
 
- Ezek a berendezések nagyban támogatják a Debreceni Egyetemen zajló gyógyszertechnológiai kutatás-fejlesztés magasabb szintre emelését. Segítségükkel már 25 publikáció született – tette hozzá Vecsernyés Miklós.

A pályázatnak köszönhetően szemléletváltás következett be az oktatásban – hangsúlyozta a DE Gyógyszertechnológiai Tanszék vezetője.

– Az új műszerek lehetővé teszik, hogy gyógyszerészhallgatóink alaposabb gyakorlati ismeretekhez jussanak – mutatott rá Kovácsné Bácskay Ildikó.   

 
Sajtóiroda - OCs