Új karrieralapozó kurzus a GTK-n

How to be Successful in Business - business like a pro címmel új, angol nyelvű üzleti karrieralapozó kurzus indul a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar, a Debrecen BSC Kerekasztal és a MÜZLI együttműködésében. A tantárgy nem csak a nevében hordozza a sikert, hiszen már az első félévre a maximális, 180 hallgató jelentkezett.

- A Gazdaságtudományi Kar kiterjedt vállalati kapcsolati tőkével rendelkezik, hiszen a cégekkel folytatott együttműködés mindenki számára előnyös – hangsúlyozta a DE GTK dékánhelyettese a karon induló új kurzust bejelentő csütörtöki sajtótájékoztatón. Rákos Mónika kifejtette: a kapcsolatok révén a kar biztos forrásból tudja felmérni a képzésekkel kapcsolatban megfogalmazott igényeket. A hallgatók jól menő, gyakorta multinacionális felépítésű vállalatoknál szerezhetik meg első szakmai gyakorlati tapasztalataikat. A végzésüket követően pedig jó eséllyel a korábbi szakmai gyakorlati helyükön vagy duális képzőhelyükön tudnak elhelyezkedni, amivel az együttműködő partnerek is jól járnak, hiszen a legtehetségesebb hallgatók többsége náluk dolgozik majd.

A piacképes tudás megerősítése érdekében a Debreceni Egyetem ipari partnereinek összefogásával 2018-ban hozta létre a Mérnöki és Üzletfejlesztési Innovációs Intézetet (MÜZLI). 

- A MÜZLI kurzusait a mesteroktatók mellett a hazai és a nemzetközi üzleti-gazdasági élet meghatározó vezetői tartják.  A hallgatók így komoly gyakorlati tapasztalattal rendelkező oktatóktól, vezető beosztású szakemberektől tudnak olyan ismeretekhez jutni, melyeket az egyetemen megszerzett elméleti tudáshoz tudnak kapcsolni – emelte ki Becsky-Nagy Patrícia, a MÜZLI titkára.   

Ehhez szorosan illeszkedik a 2022/2023-as tanév tavaszi félévétől választható kurzus, melynek során a Debrecen BSC Kerekasztal szakértői adják át a naprakész információkat a valós életből vett példákon keresztül a hallgatóknak. A Debrecen BSC Kerekasztal 10, az üzleti szolgáltató szektorban szereplő helyi cég képviseletét látja el: 4IG, BT (British Telecommunications), Cosmo Consult, Diehl Aviation, DT-ITS (Deutsche Telekom IT Solutions), EPAM, Flowserve, NI, transcosmos, UCC.

- Ez egy páratlan összefogás itt Debrecenben. Célunk, hogy a városban jelen lévő cégek közösen növeljék az üzleti szolgáltató központok ismertségét és elismertségét a régióban. Ennek egyik kiemelt színtere a Debreceni Egyetem. Az intézménnyel évek óta szoros kapcsolatban állunk és több kurzust is elindítottunk. Így közelebb tudunk kerülni a hallgatókhoz, naprakész, gyakorlati tudást tudunk átadni számukra, melyek birtokában könnyebben boldogulnak majd a munkaerőpiacon – tájékoztatott Polocz Anett, a Cosmo Consult ügyvezető igazgatója. 

Az új How to be Successful in Business - business like a pro angol nyelvű üzleti kurzus már a hetedik a Debrecen BSC Kerekasztal és az egyetem együttműködésében megvalósult képzések sorában. 

- A tantárgy témái hangsúlyt helyeznek a hatékony kommunikációs és IT készségekre, a rendszerszemléletű gondolkodásra, a szektorban is használatos VUCA modellre, az ügyfélkezelésre, az ön- és projektmenedzsmentre, az eredményes együttműködés kulcskompetenciáira, valamint az élethosszig tartó tanulásra, amelyet napjaink modern és dinamikusan változó munkahelye megkíván és ami a végzett hallgatók gyorsabb integrációját segíti majd a szolgáltató szektorban – részletezte Megyesi Szilveszter, a 4IG üzletági igazgatója. 


A márciusban induló, szabadon választható kurzus angol nyelvű, ezzel is elősegítve azt, hogy a hallgatók a szektorban használt fő nyelven szerezzenek versenyképes tudást. Várható sikerét jelzi, hogy a 120 főre meghirdetett létszámkeretet 180-ra kellett bővíteni a hatalmas érdeklődés miatt.  

Sajtóközpont-TB