A tudomány „csodái” a Kutatók Éjszakáján

Aki bepillantana a Sünciklopédiába és a vizek ékszerei közé, kipróbálná a Szociopoly óriástársasjátékot, megismerné a Barátságkönyveket és a Titkok Könyvtárát, részt venne a biomechanikai labortúrán, vagy kíváncsi arra, mi az a 3D pontfelhő – jöjjön el szeptember 30-án a Debreceni Egyetemre, ahol részt vehet a Kutatók Éjszakáján.

A Debreceni Egyetem (DE) idén már 15. alkalommal csatlakozik a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozathoz, melynek során négy megye öt városában (Debrecenben, Nyíregyházán, Szolnokon, Mádon és Hajdúböszörményben) több mint 200 esemény várható. Ezeken szinte minden tudományterület képviselteti magát. Az Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat fő célkitűzése a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítése, hogy a kutatók és fejlesztők sokszínű munkája vonzóvá váljon a fiatalok számára.

- Bár a tudomány első pillantásra nagyon elvont dolognak tűnhet, valójában nem az. A tudományban emberek kérdéseket tesznek fel arról, miként lehetne bizonyos mindenkit érintő problémákat megoldani – magyarázta a Kutatók Éjszakája egyik helyszínén, a DE Műszaki Kar (MK) laboratóriumában a rendezvényeket beharangozó hétfői sajtótájékoztatón a DE tudományos rektorhelyettese.


Csernoch László elmondta: a Kutatók Éjszakája során az intézmény mindenki számára érthető, játékos formában teszi hozzáférhetővé azokat az ismereteket, technikai megoldásokat, amelyeket a világ megismerése, a mindennapi élet jobbá tétele érdekében tesz. Lehetőség nyílik arra, hogy megtudjuk, mi zajlik ma a tudomány világában.

 
Bodnár Ildikó, a DE MK főiskolai tanára arról számolt be, hogy a karon többféle mérnökképzés zajlik, melyek mellett a kutatás is meghatározó. A Kutatók Éjszakáján a karon egyebek mellett az anyagtudományról, a robotikáról, a járműgyártásról, a megújuló energiák felhasználásáról, a víz minőségének védeleméről, a pneumatikáról, a mérnöki matematikáról és a színek észleléséről tudhatunk meg többet. A sajtótájékoztatónak helyet adó, a vízminőség vizsgálatára szolgáló laborban is érdekes kísérleteket lehet követni.

   
- Az éghajlatváltozás miatt a háztartásokban például előtérbe kerülhet az úgynevezett szürkevíz, vagyis a tisztított kommunális szennyvíz öntözővízként történő felhasználása. Igyekszünk a megfelelő mérnöki megoldásokat megtalálni erre – mondta Bodnár Ildikó.  

Mándy Zsuzsanna, a DE Tudományos Igazgatóság munkatársa, főszervező hangsúlyozta: a Kutatók Éjszakájának idei programpalettája rendkívül színes és széles. Minden korosztály találhat neki tetsző dolgot, melyek között angol nyelvűek is vannak. 

- Lesz például táncház, bőrgyógyászati előadás, a MOL Petrolkémia különböző kémiai kísérleteket mutat be, gyógyszerészeti alapanyagokból magunknak készíthetünk krémeket. Akárcsak tavaly, idén is várható Anatómiai Körséta és az Alváslaborban is szét lehet nézi. Új elem a Legyél te is belgyógyász című program. A Balásházy Gyakorló Iskolában az egyik ottani oktató szervezésében geocaching-hez tudunk csatlakozni – tette hozzá.

A helyszíneken több mint 100 kék pólós önkéntes segít majd a vendégeknek, akik ajándékokat is kaphatnak.   

A programok egy részére, - mint például a Mádi Borakadémia bortúrájára - előzetesen a regisztrálni kell. A részletek itt érhetők el.


Sajtóközpont - OCs