Több mint ezer elsőévest fogadnak a DE kollégiumai

Augusztus 11-ig postai úton kell kollégiumi jelentkezéseiket benyújtaniuk a Debreceni Egyetem elsőéves hallgatóinak. Az intézmény hat campusán tizenöt kollégiumban 1220 férőhelyet tart fenn idén a gólyáknak. Az egyetem Debrecenben, Hajdúböszörményben, Nyíregyházán és Szolnokon összesen 4943 kollégiumi férőhellyel rendelkezik, vagyis azok negyede az elsőévesek rendelkezésére áll.

Jelenleg is zajlanak a nyári felújítási munkálatok és festések a Debreceni Egyetem kollégiumaiban.  A Kossuth Lajos III. Kollégiumban két teljes szint újul meg, emellett a Kossuth Lajos I-II. Kollégiumban és a Campus Hotelben is több korszerűsített szoba várja majd a gólyákat.

- A Kollégiumi Igazgatóság nyáron sem tétlenkedik, a megbízott üzemeltetőkkel együttműködve folynak a rekonstrukciók. Az elmúlt években folyamatosan megtörtént az Arany Sándor Diákapartmanban a kazánok, a bojlerek és a kiszolgáló egységek cseréje, a Markusovszky Lajos III. Kollégium legtöbb szintjét teljeskörűen felújítottuk. A szállásokon hatszáz ágyrácsot is kényelmesebbre cseréltünk. Ambíciózus program fogalmazódott meg a több lépésben szintén felújított Veres Péter Kollégium szobáinak átalakítása ügyében. Ennek első eredményei már láthatók, néhány szobához már saját vizesblokk tartozik – sorolta a hirek.unideb.hu-nak Csiszár Imre.

Az Egyetemi Kollégiumi Igazgatóság vezetője hozzátette: az elsőévesek részére fenntartott férőhelyeken a kollégiumi díj 20 és 35 ezer Ft között alakul havonta. Ezek a díjak még mindig a töredékét jelentik egy-egy albérlet havi költségének.

- Az elmúlt öt évben átlagosan a jelentkezők 80 százaléka nyert felvételt a Debreceni Egyetem kollégiumi felvételi eljárásában. A kimaradt hallgatók többsége várólistáról szeptember első két hetében bekerült a kollégiumba az elnyert férőhelyet lemondó vagy a képzést hamar abbahagyó és így a kollégiumból kiköltöző hallgatók helyére – mondta a kollégiumigazgató.

A Debreceni Egyetemmel jogviszonnyal rendelkező hallgatók részére a kollégiumi jelentkezés és annak bírálata, a határozathozatal már lezárult, a határozatok a kollegiumok.unideb.hu oldalon, a https://kollegiumok.unideb.hu/elbiralt-kervenyek link alatt találhatók. Ugyanitt már elérhető az elsőévesek kollégiumi jelentkezési lapja, a Kollégiumi felvételi és szociális ügyek menüpontban. A gólyáknak az elektronikusan kitöltött, véglegesített kérvényt kinyomtatva és aláírva, a szükséges igazolásokkal együtt postai úton kell eljuttatniuk a DE Kollégiumi Felvételi és Szociális Iroda címére (4032 Debrecen, Egyetem tér 1. - Kossuth Lajos III-as Kollégium, fszt. 3018.).

- A kollégiumi jelentkezéseknek augusztus 11-ig, péntekig kell beérkezniük. Az elsőévesek továbbra is csak szociális alapon kerülhetnek be valamelyik férőhelyre, a jogosultságukat hivatalos úton igazolniuk kell. A hiányosan kitöltött, aláírás nélkül vagy késve beérkezett pályázatokat érdemben nem tudjuk elbírálni, csak az érvénytelenségüket állapítjuk meg. Az ilyen jelentkezéseket, kizárólag méltányossági kérelem alapján, másodfokon tudjuk figyelembe venni – hangsúlyozta Csiszár Imre.

Az Egyetemi Kollégiumi Igazgatóság vezetője kiemelte, hogy a kollégiumi és diákotthoni felvételi eljárással egyszerre, azonos kérőlapon kell igényelni a rendszeres szociális ösztöndíjat is. Függetlenül attól, hogy a hallgató jelentkezik-e kollégiumba vagy sem, a rendszeres szociális ösztöndíjat célzó kérvényt a jelenlegi kiírásban kell leadni, szeptemberben ugyanis nem lesz külön pályázat meghirdetve a rendszeres szociális ösztöndíjat igénylők számára.

A benyújtott kérelmekről augusztus 21-ig dönt a Debreceni Egyetem Kollégiumi Felvételi és Szociális Bizottság.

Sajtóközpont- ÉE