Térinformatikáról az online térben

A járványveszély miatt idén a Debreceni Egyetem Földtudomány Intézetének népszerű rendezvényét, a XI. Térinformatikai Konferencia és Szakkiállítást is online rendezték meg. A kétnapos tanácskozáson több mint száz résztvevő vitatta meg a térinformatika aktualitásait.

A tanácskozás plenáris előadóinak köszönhetően az ország legfontosabb intézményeiből az adatgyűjtéstől és -szolgáltatástól a feldolgozásig és alkalmazásig témakörökben hallhattak előadásokat érdeklődők az október 29-30-ai rendezvényen.

Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a térinformatika agrárgazdasági szerepéről tartott előadást, valamint ismertette a Digitális Agrár Stratégia főbb fejlesztéseit. Csiszér Gábor, az ITM Info-kommunikációs Infrastruktúra- és Szolgáltatásfejlesztési Főosztály vezetője a magyar mesterséges intelligencia stratégiáról, gazdasági és társadalmi vonatkozásairól beszélt. Sik András, a Lechner Tudásközpont Térbeli Szolgáltatások Igazgatóság igazgatója azt a sokrétű téradatvagyont mutatta meg, mely részben épp az alapadatot adhatja a mesterséges intelligenciák számára a feldolgozáshoz, vagy az agrárgazdaság alkalmazott feladataihoz, de ugyanakkor ők is végeznek gépi tanulás alapú adatkinyerést a felhasználói igényekhez igazodva. Szabó György, a Magyar Térinformatikai Társaság (HUNAGI) főtitkára a térinformatika jövőjéről, szerepéről és jelentőségéről beszélt a COVID-19 tükrében.

- A koronavírus terjedésének grafikai megjelenítése ráirányította a figyelmet az adatok vizualizációjának fontosságára. Több olyan cég is részt vett a konferencián, akinek a szoftverei révén készült térképekkel bárki találkozhat a napi híradásokban – emelte ki Szabó Szilárd. A szervező DE Természettudományi és Technológiai Kar Földtudományi Intézet igazgatója hozzátette: bár az online jelleg miatt elmaradtak a kötetlen beszélgetések, de így is nagyon pozitív visszajelzések érkeztek a résztvevőktől, a szekciókban pedig élénk érdeklődés (30-40 néző) mellett zajlottak az előadások, amiket komoly szakmai kérdések követtek.

Több mint 100 résztvevővel a két nap alatt két párhuzamos szekcióban 48 előadás hangzott el. A konferencia idén is a Lechner Tudásközpont regisztrált eseménye volt, vagyis a földmérő és ingatlanrendező mérnökök kamarai pontot kaptak a részvételért és előadásaikért.

Sajtóiroda - TPL