Tehetségeket toboroz az Informatikai Kar

Érettségire felkészítő és matematika előkészítő, valamint hardverprogramozással kapcsolatos ingyenes szakköröket indít a 2023/2024-es tanévben középiskolások számára a Debreceni Egyetem Informatikai Kara. A gyakorlati foglalkozásokon a technikai érdeklődésű diákok fejleszthetik problémamegoldási készségeiket, technikai tudásukat és eszközhasználati ismereteiket, megismerkedhetnek a 3D-modellezéssel és az animációkészítéssel is.

A 2023-as őszi félévben a tanulók háromféle, nyolc alkalomból álló foglalkozás közül választhatnak: emelt szintű érettségire felkészítő szakkör, középszintű érettségire felkészítő/alkalmazói szakkör és nulladik évfolyam – matematika előkészítő szakkör.

- Olyan középiskolásokat várunk, akik szeretnének kicsit mélyebben belelátni a mai számítógépek, okostelefonok működésébe, hiszen az általunk használt eszközök gyakorlatilag ugyanúgy működnek, mint amiket a mindennapok során használunk. A különbség csak az, hogy itt mi keltjük életre ezeket. A felkészítő foglalkozásokon számítógépes problémamegoldással próbáljuk elérni a szintre hozást, vagy szinten tartást, amire a későbbiekben nagy szükség lesz. Ezekkel a szakkörökkel a későbbi egyetemi lemorzsolódást szeretnénk meggátolni – fogalmazott Hajdu András, az Informatikai Kar dékánja. 

Az előkészítő foglalkozások mellett a tavaszi félévben "Barkács" szakkört is indít a DE IK. Ezeken az alkalmakon a programozás alapjait sajátíthatják el a jelentkezők, akik kapcsolókat, LED-kijelzőket, FM-rádiót, távolságérzékelőket használhatnak majd a munkájuk során. Emellett gyakorlati példákon keresztül 3D-modellezési lehetőségekkel ismerkedhetnek meg, valamint különlegességként a rajzfilmkészítés, a weboldalszerkesztés, valamint a számítógépes játéktervezés különleges fortélyaival is találkozhatnak.

Az emelt szintű érettségire felkészítő szakkört, a középszintű érettségire felkészítő/alkalmazói szakkört és a nulladik évfolyam – matematika előkészítő szakkört szeptember 29-én indítja el az Informatikai Kar. A foglalkozásokra szeptember 18-a, hétfő éjfélig lehet jelentkezni.  

Sajtóközpont – BZ