Négy szekcióban 36 pályamunkát mutattak be a hallgatók a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának 2022. évi Tavaszi Kari Tudományos Diákköri Konferenciáján. A zsűri értékelése nyomán 12 hallgató ismertetheti kutatási eredményeit 2023-ban a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencián.

A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara kitüntetett figyelmet fordít a megfelelő kutatói utánpótlás kinevelésére, amelyben kulcsszerepe van a kari tudományos diákköri tevékenységnek.
 
- A TTK fontos célja, hogy minél hamarabb felismerje a tehetséges hallgatókat, majd segítse fejlődésüket, mentorálja tudományos tevékenységüket. A tehetséggondozás az oktatók érdeke is, hiszen a tudományos diákkörös hallgatókra a jövőben mint mentorokra is számíthatunk majd – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Magura Tibor egyetemi tanár, a Természettudományi és Technológiai Kar tehetséggondozásért felelős dékáni tanácsadója a május 20-án, pénteken rendezett 2022. évi Tavaszi Kari Tudományos Diákköri Konferencia kapcsán.
 
A tanácskozás témái között megjelentek a természettudományos jelenségeket megfigyelő felfedező kutatások, az új ismereteket leíró alapkutatások, valamint az ismereteket felhasználó, új módszereket, technológiákat kidolgozó alkalmazott természettudományos kutatások is.

A négy szekcióban bemutatott 36 pályamunkát (biológia: 12, fizika és matematika: 10, földtudományok: 7, kémia: 7 pályamunka) a TTK oktatóiból álló zsűri értékelte. A zsűri szakmai véleménye alapján 12 pályamunka (biológia: 4, fizika és matematika: 4, földtudományok: 2, kémia: 2 pályamunka) szerzői szereztek jogosultságot, hogy eredményeiket 2023-ban bemutathassák a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencián. A szekciók zsűritagjainak véleménye alapján 11 pályamunka lett helyezett (1., 2., illetve 3. hely), míg egy dolgozat különdíjban (Lipták András különdíj) részesült. A helyezett és díjazott hallgatók névsora megtekinthető a TTK Tudományos Diákköri Tanácsának weboldalán.

Sajtóközpont - TPL