Tanári bál, várostörténet és sport az egyetemi lapban

Milyen témát járt körbe az Állam- és Jogtudományi Kar legutóbbi Lex Cafe előadása, mely karok hallgatói ünnepeltek együtt a tanári bálon, hogyan nyerte el mai formáját a Nagytemplom és a Református Kollégium között található Emlékkert és miként alakult a DEAC férfi röplabdacsapatának negyeddöntője a Pénzügyőr ellen – egyebek mellett ezekről is lehet olvasni az Egyetemi Élet új számában.

Finom kávé, érdekes témák és egy jó előadás – erre a koncepcióra épül a Lex Cafe programsorozat, amelynek sikere évek óta töretlen. Az eseményen a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar hallgatói a munkajog világába nyerhetnek bepillantást. A felkért előadó legutóbb Zaccaria Márton Leó volt, a kar Környezetjogi és Munkajogi Tanszékének oktatója. Előadásának középpontjában a közszolgálati munkaviszonyok megszüntetése és a munkáltató indoklási kötelezettségének kérdése állt – további részletek a Nézőpont oldalon.

Március 21-én ismét aranyban pompázó dekorációval, ragyogó fényekkel és díszes asztalokkal telt meg az egyetem Főépületének Díszudvara. Ez alkalommal a végzős tanárszakos hallgatók tiszteletére rendeztek bált a Bölcsészettudományi, az Informatikai, a Természettudományi és Technológiai, valamint a Zeneművészeti Kar Hallgatói Önkormányzatai. Az ünnepi eseményről szóló beszámoló a 22. oldalon olvasható.

Az Egyesült Államok és Kína között kialakult kereskedelmi háborút elemző és a lehetséges megoldási javaslatokat is bemutató cikk szerint a konfliktus lényege, hogy Amerika védővámokat vet ki a Kínából érkező importra. Ez arra sarkalja a belső piacot, hogy behozatal helyett termelje meg saját magának az eddig importált termékeket. Ez pedig óriási károkat okoz a nemzetközi kereskedelemben – állapítja meg a szerző.

A Fedezd fel Debrecen utcáit! sorozat legújabb része felidézi, hogy a belváros egyik legszebb parkja, a Református Nagytemplom és a Kollégium közti Emlékkert a 19. század első felében még valóságos portenger volt, ahol kóbor állatok szaladgáltak. A területen uralkodó áldatlan állapotokat két debreceni polgár, Csanak József és Várady Szabó Lajos elégelte meg. Eldöntötték, hogy rendezik a tér sorsát és 1861-ben megalakították az Emlékkert Társulatot, célul tűzve ki maguk elé a város parkosítását és szépítését.

A kerecsensólyom, a Falco cherrug lett az év madara 2024-ben. A sólyomfélék családjába tartozó ragadozó madár elsősorban Kína, Mongólia és Kazahsztán területén elterjedt. Az európai állomány zöme Magyarországon és Ukrajnában él. A kerecsensólyom nagy termetű, széles szárnyú sólyomfaj, testhossza 47-55, szárnyfesztávolsága 105-129 centiméter – derül ki a ZölDEbbítő oldal egyik írásából.

Az új lapszám arról is beszámol, hogy immár harmadik alkalommal rendezték meg március 23-án a Made in Debrecen Fesztivált. A Rocksuli, a PusztaHang és a Sofar Sounds Debrecen gondozásában 2022-ben indult kezdeményezés egynapos minifesztivál, melynek célja bemutatkozási lehetőséget teremteni a helyi kötődésű zenei formációknak, stílusmegkötés nélkül. A Made in Debrecenen a publikum ingyen tekinthette meg a koncerteket összesen kilenc belvárosi helyszínen.

A DEAC férfi röplabdacsapata szépen menetel a 2023/2024-es szezonban a Férfi Extraligában. Az egyetemisták a Pénzügyőr SE csapata ellen játszottak a negyeddöntőben. Az első találkozót Debrecenben játszották, ahol a DEAC 3:0-s győzelemmel indított, majd idegenben 3:1-re nyert. A negyeddöntő harmadik mérkőzését március 22-én vívták a felek a DESOK-ban, amelyről részletes beszámoló olvasható a sportrovatban.

A teljes Egyetemi Élet ide kattintva olvasható.
 


Sajtóközpont - OCs