Számtalan növényfajt terjeszthetnek a virágföldek

A dísznövények és a hozzájuk kapcsolódó termesztőközegek globális kereskedelme alkalmas lehet növényi magvak nagy mennyiségben történő terjesztésére – állapították meg a Debreceni Egyetem kutatói. A kutatás eredményeit a nemzetközi Science of the Total Environment folyóiratban publikálták.

Kereskedelmi forgalomban kapható virágföldeket vizsgáltak a kertészeti áruforgalom általi véletlen magterjesztés nagyságrendjének és jelentőségének feltárására a Debreceni Egyetem és az MTA-DE Lendület Funkcionális és Restaurációs Ökológiai Kutatócsoport szakemberei. A kutatás első eredményei nemrég jelentek meg egy rangos nemzetközi folyóirat, a Science of the Total Environment hasábjain. A kutatók szabadon hozzáférhető (open access) közleményben tették közzé arra vonatkozó eredményeiket, hogy a virágföldek mely növényfajok magjait, és milyen mennyiségben képesek terjeszteni, illetve, hogy a virágföldek összetétele befolyásolja-e a terjesztett magok mennyiségét.

Az üvegházi kísérlet során a virágföld-mintákból kicsírázott növények

- A nagy távolságokra történő terjedési események nagy jelentőségűek, mivel olyan nagyléptékű ökológiai folyamatokat befolyásolnak, mint például az invazív fajok terjedése, vagy a fajok elterjedési területének klímaváltozás miatti módosulása, viszont nagyon keveset tudunk ezen folyamatok gyakoriságáról és következményeiről. Az emberiség rengeteg növényfajt szándékosan terjeszt és termeszt, ami gyakran egyéb fajok véletlen terjesztésével is együtt jár. A dísznövények és termesztőközegek egyre növekvő globális kereskedelme nagy mennyiségben és nagy távolságokon terjeszthet járulékos növényfajokat, ennek ellenére ezt ökológiai szempontból szinte egyáltalán nem vizsgálták eddig – tájékoztatta a hirek.unideb.hu-t Sonkoly Judit, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Ökológiai Tanszékének tudományos munkatársa.

A kutatás során a Debreceni Egyetem szakemberei különböző típusú virágföldekből vett mintákat üvegházban csíráztatva vizsgáltak, s ez alapján megállapították, hogy egyetlen liter virágföldben átlagosan 6 különböző növényfaj 13 csíraképes magja található.

Sonkoly Judit hozzátette, hogy a virágföldtermelés globális mennyiségére nem áll rendelkezésre adat, így nehéz megbecsülni a terjesztés nagyságrendjét, de vélhetően évente sok milliárd magot terjeszt az emberiség ezen az úton, aminek ökológiai és természetvédelmi következményei egyelőre nem ismertek.

Nem szándékosan terjesztett, járulékos növényfajok egy Olaszországból frissen importált dísznövény mellett egy kertészeti árudában

- A további kutatások során többek között a cserepes és konténeres dísznövények kereskedelmének szerepét tervezzük vizsgálni, mivel a dísznövényeket jelentős részben külföldről importálják, és velük együtt nem csak magok, hanem járulékos növényfajok kifejlett egyedei is érkezhetnek – vázolta a tudományos munkatárs.

A szakember megjegyezte, hogy a kutatás eredményei hozzájárulnak a növények terjedési folyamatainak pontosabb megértéséhez, ami a klímaváltozás, az ember általi élőhelypusztítás és átalakítás növekvő mértéke miatt egyre nagyobb jelentőségű.

Fotók: Sonkoly Judit

Sajtóiroda - TPL