Szakmai bemutatkozó Hajdúböszörményben

A Debreceni Egyetem is bemutatkozik a 24. Hajdúsági Expó Mezőgazdasági és Ipari Kiállításon és Vásáron Hajdúböszörményben. Augusztus 9. és 11. között az egyetem agrárkutatói és oktatói a rendezvény szakmai programján tartanak előadásokat, valamint saját standot is állít az intézmény.

- Nemcsak a hallgatóknak, kutatóknak, oktatóknak van szükségük tudásátadásra, hanem a gazdálkodóknak is igényük van arra, hogy folyamatosan fejlődjenek és az oktatáshoz kapcsolódjanak. Éppen ezért kiemelt célunk, hogy a Hajdúsági Expón agrotechnológiai újdonságokat mutassunk be a gazdálkodóknak, ezáltal erősítve a Debreceni Egyetem tudásátadását – mondta a rendezvény kapcsán rendezett sajtótájékoztatón Harsányi Endre.

A Debreceni Egyetem agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettese kiemelte: a DE-n kiemelt stratégiai terület az agrárium, a folyamatosan megújuló képzésekkel, kutatásokkal igyekeznek erősíteni az intézmény hírnevét külföldön is.

- Kiemelt fontossággal bírnak a megerősödött amerikai kapcsolataink. A jövőnket meghatározó komoly infrastrukturális fejlesztésekbe fogtunk, melynek kézzel fogható eredményei már a jövő évben láthatóvá válnak. Létrehozunk egy autonóm gazdaságot is, amely szorosan kapcsolódik a Hajdúsági Expó traktorhúzó rendezvényéhez. A mezőgazdasági és ipari kiállítás, valamint vásár keretében rendezett nemzetközi traktorhúzó versenyen rengeteg technikai csodát láthatunk majd, amelyhez komoly szakmai program is kapcsolódik. A Debreceni Egyetem saját standdal és színvonalas előadásokkal képviselteti magát – tette hozzá Harsányi Endre.

A Hajdúsági Expó keretében augusztus 9-re tervezett, Kelet-magyarországi Agrárfórum – a helyi mezőgazdaság és ipar együttműködése című konferencián az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Debreceni Egyetem szakembereinek részvételével szó lesz a szarvasmarha- és a tejágazat, a sertéstenyésztés, a baromfiágazat, a növénytermesztés és az azt kiszolgáló ágazatok sokszínűségéről, valamint a kutatásfejlesztés támogatásáról. Mindemellett ágazati, szakmai és ipart érintő aktuális kérdésekkel és fejlesztésekkel is foglalkozik a rendezvény.

Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármestere a beharangozó sajtótájékoztatón kiemelte: a mezőgazdaság mindig hangsúlyos volt a térségben, a debreceni agrárfelsőoktatás pedig az egyik legnagyobb múlttal és ígéretes jövővel rendelkezik, a legmagasabb szintű tudást birtokolja. A Hajdúsági Expó Mezőgazdasági és Ipari Kiállítás és Vásár Hajdú Nemzetközi Traktorhúzó Verseny és Nemzeti Amatőr Traktorhúzó Bajnokság éppen ezért kiemelt eseménye Hajdúböszörménynek, a város egyik legfontosabb rendezvénye.

A háromnapos rendezvénysorozat leglátványosabb programja a traktorhúzó verseny lesz.

- Hangerő, lóerő, látvány és szépség, a motorok és az erő diadala. Egyedülálló a verseny egész Közép-Európában, legközelebb Németországban van ilyen. Lényege, hogy egy – Olaszországból érkező – súlypadot egy 100 méteres versenypályán, kvalifikációhoz üresen, majd a döntőben 25 tonna súllyal kell végighúzni. Ehhez hatalmas erőt kell kifejteni gépnek, embernek egyaránt – foglalta össze a verseny lényegét Ficsor László, a Hajdúböszörményi Traktorhúzó Egyesület elnöke.

A versenyzőket a város nagykörútján a traktorkarnevál keretében mutatják majd be a közönségnek.

A Hajdú Nemzetközi Traktorhúzó Verseny különböző futamait és a Nemzeti Amatőr Traktorhúzó Bajnokság versenyszámait augusztus 10-én, szombaton és augusztus 11-én, vasárnap rendezik.

Sajtóközpont - ÉE