Sportmérnök képzést indít a MK

Magyarországon egyedülálló, nappali tagozatos sportmérnök (Sports Engineering) mesterképzési szakot indít a következő tanév szeptemberétől a Debreceni Egyetem Műszaki Kara. A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság és az Oktatási Hivatal engedélyét a napokban kapta meg az intézmény.

A szakindítás célja olyan mérnökök képzése, akik a sport különböző területein végezhetnek majd kutatásokat sport-, rehabilitációs- és testedzési eszközöket tervezhetnek, fejleszthetnek, emellett képesek lesznek a sport- és fizikai teljesítmények mérésére is.  

Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetem (DE) Műszaki Kara (MK) indítja el a sportmérnök képzést, amely Európában legközelebb Bécsben érhető el, a világ vezető sportmérnöki intézete pedig Angliában található. 

- A Debreceni Egyetem mindig is élen járt az újdonságok meghonosításában, az intézmény képzési palettájának bővítése pedig kiemelt és fontos feladat számunkra. Az egyetemen belül eddig is kiemelt szerepet töltött be a sport és az egészséges életmód, a sportmérnöki mesterképzés beindításával pedig olyan műszaki szakemberek szerezhetnek diplomát, akik mind elméleti, mind gyakorlati felkészültségükkel támogathatják a jövőben ezt a tudományterületet – mondta el a hirek.unideb.hu portálnak Bács Zoltán kancellár, aki már korábban, az egyetem sportstratégiájának megalkotásakor indítványozta a szak indítását. 

Az ötlet felvetésétől a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság és az Oktatási Hivatal engedélyéig hosszú időt vett igénybe az előkészítő munka, amelyben kiemelt szerepet vállalt a DE Műszaki Menedzsment Tanszéke, a Gépészmérnöki, Mechatronikai Tanszék, a Sporttudományi Koordinációs Intézet, a Sportgazdasági és - Menedzsment Intézet, a Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központ, valamint az Ortopédiai Klinika egyaránt. 

- Hazai példa hiányában igazi kihívás volt, hogy előkészítsük az új képzés elméleti és gyakorlati tananyagát, megteremtsük az infrastrukturális hátteret, azonban az igazi feladatot az jelenti majd, amikor a következő tanév szeptemberében megkezdődhet maga az oktatás is, Budai István egyetemi docens, feltaláló, kutatómérnök irányításával, a Műszaki Menedzsment és Vállalkozási Tanszék koordinálásával – tájékoztatott Husi Géza, a DE MK dékánja. 

Az új sportmérnök szakra elsősorban a műszaki mérnök alap- vagy mesterképzésben végzettek, illetve kreditpótlással a sporttudományi, valamint az orvos- és egészségtudományi területen alapszakon végzettek jelentkezését várják, az induláskor magyar, majd a tervek szerint a későbbiekben angol nyelven is elérhető képzésre. 

A kifejezetten gyakorlatorientált szak ismeretanyaga felöleli a gazdaság-menedzsment-innováció, az elektronika-informatika, a gépészet-, az élettudomány területét, amelyben meghatározó az anyagtudomány-technológia és a sport iránti természetes igény. Mindezzel elérhető, hogy az itt végző szakemberek komplex, széleskörű gondolkodás- és látásmódot sajátítsanak el.  

A diplomaszerzést követően valamennyi, a sporttechnológiával összefüggő területen el lehet majd helyezkedni a magyar és nemzetközi munkaerőpiacon, akár tervező-, gyártó-, fenntartó-, vagy fejlesztőmérnöki pozícióban. 

A Műszaki Kar távlati tervei között az is szerepel, hogy a sportmérnök mesterszakon végzettek a szakhoz kapcsolódó doktori iskolában folytathassák tanulmányaikat, és szerezhessék majd meg PhD-fokozatukat is. 

Sajtóiroda - BZs