RUR 2022: élen a pénzügyi fenntarthatóságban

A Debreceni Egyetem a legjobb hazai felsőoktatási intézmény a pénzügyi fenntarthatóság területén a Round University Ranking legfrissebb rangsorán. Az intézmény összesítésben a legjobb hazai tudományegyetemként a 450. helyen szerepel a moszkvai székhelyű, független rangsorkészítő legújabb globális ranglistáján.

A Round University Ranking (RUR) 2010 óta jelenteti meg rangsorát. A listán 85 ország 1300 vezető egyetemét értékeli 20 indikátor alapján 4 terület: az oktatás (40%), a kutatás (40%), a pénzügyi fenntarthatóság (10%) és a nemzetközi mutatók (10%) vizsgálatával.

A Debreceni Egyetem 2022-ben az oktatás területén az előkelő, 201. helyet szerezte meg a RUR most közétett listáján. A pénzügyi fenntarthatóság területén pedig a legjobb magyar egyetemnek bizonyult a DE. A ragsor összeállításakor vizsgált indikátorok közül az intézmény nemzetközi mutatói évek óta javulnak, ebben a szegmensben a tavalyi 390. helyről a 369-re lépett előre a Debreceni Egyetem.

2022-ben az intézmény az oktatás területén kapta a legtöbb pontot (70.376), amit a nemzetközi mutatók (61.916), a pénzügyi fenntarthatóság (47.350) és a kutatás (41.695) követ.

- A Debreceni Egyetem továbbra is a világ élvonalában van a jelentős nemzetközi rangsorokban. A kidolgozás és elfogadás alatt álló kari teljesítményértékelések jelentősen növelhetik az egyetem tudományos és oktatási potenciálját is, ezzel egy felfelé vezető spirálba indítaná a pályánkat a rangsorokban– mondta el a hirek.unideb.hu-nak a rangsor eredményének kihirdetése kapcsán Pintér Ákos rangsorokért felelős rektori biztos.

A RUR 2022-es listáját az egyesült államokbeli California Institute of Technology vezeti, a második a Harvard University, míg a harmadik helyen a Massachusetts Institute of Technology szerepel.

A hazai intézmények közül a Debreceni Egyetem mellett a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem került fel a listára.
 
A teljes rangsor elérhető a RUR weboldalán: https://roundranking.com/ranking/world-university-rankings.html#world-2022

Sajtóközpont