Rangos díjat kapott a Debreceni Egyetem kutatója

Talentum-díjjal ismerték el a Debreceni Egyetem Lendület Genomszerkezet és Rekombináció Kutatócsoport vezetőjét, Székvölgyi Lórántot. A Nemzeti Tudósképző Akadémia a kitüntetést az elmúlt egy-két évben publikált, nemzetközi szinten is meghatározó felfedezésért ítéli oda.

A Talentum-díjat 2013-ban hozta létre a Nemzeti Tudósképző Akadémia (NTA). Az elismerést olyan tudósok kapják, akik Szent-Györgyi Alberthez hasonlóan a felfedezésükhöz kapcsolódó kutatói munka jelentős részét Magyarországon végezték. A kitüntetést idén négy kutató érdemelte ki, köztük Székvölgyi Lóránt, a DE Lendület Genomszerkezet és Rekombináció Kutatócsoport vezetője, a Gyógyszerésztudományi Kar docense.
 

Székvölgyi Lóránt fő kutatási területe az epigenetika, a genom stabilitása és a kromoszómák térszerkezete. 
 

Az NTA – a magyar kormány támogatásával megvalósuló – nemzetközileg is egyedülálló tehetséggondozó programjának célja az orvosbiológiai kutatások iránt érdeklődő fiatalok felkarolása, tudományos munkájuk támogatása, a tudós életpályamodell vonzóvá tétele, hosszabb távon az ifjú kiválóságok Magyarországon tartása. 

Székvölgyi Lóránt a hirek.unideb.hu-nak elmondta: molekuláris biológusként a Debreceni Egyetemen végzett 2002-ben. PhD-tanulmányai során a kromatinszerkezet központi problémáival foglalkozott a Biofizikai és Sejtbiológiai Intézetben. Kulcsfontosságú eredménye az úgynevezett R-hurkokat tartalmazó ribonukleoprotein részecskék sejtmagi felfedezése volt. Posztdoktori munkája során a genom integritását veszélyeztető DNS-törésekkel foglalkozott a párizsi Curie Intézetben, ahonnan hazatérve junior OTKA-pályázat segítségével befejezte a külföldön megkezdett kísérleteket. Öt év intenzív kutatás után ok-okozati kapcsolatot talált a DNS-törések és a H3K4me3 epigenetikus jel között, amely áttörést hozott a hiszton módosítások és a genetikai rekombináció kapcsolatának megértésében. 
 

- Komoly megtiszteltetésnek tartom a Talentum-díjat, mert nagyon neves kutatók kapták meg előttem. A díjat ugyan egy személy kapja, de én azt az egész kutatócsoportnak ajánlom, akikkel közösen értük el eddigi szakmai eredményeinket. Az elismerés egy iránytű, azt mutatja, hogy jó irányba haladunk, erre kell folytatni a munkát. Abban bízom, hogy az egyetem vezetése továbbra is támogat minket – jelentette ki Székvölgyi Lóránt.
 

A tudós önálló kutatócsoportja a Magyar Tudományos Akadémia Lendület pályázatának segítségével alakult meg 2015-ben, amely azóta nemzetközileg versenyképes kutatásokat végez a genomika, a molekuláris biológia és a bioinformatika határterületén. Eredményeiket több rangos folyóiratban publikálták, amely megalapozta a kutatócsoport nemzetközi szinten is ismert szakmai műhellyé válását a Debreceni Egyetemen. 
 

Sajtóközpont - OCs