Piacképes tudás – garantált munkahely

Első kézből kaptak információt a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának duális képzéseiről a felvételi előtt álló középiskolások és az alapképzés végzős hallgatói a csütörtöki Duális Képzési Információs Napon.

A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara 2016 szeptemberében az alapképzés két mérnökszakán indított első alkalommal duális képzést. A képzési forma azóta is töretlen népszerűségnek örvend a karon.

- Mára a mérnök- mellett a természettudományos szakjainkon is elérhetők a duális képzések. Az évek alatt folyamatosan bővült a képzések és a vállalati partnerek száma is. Jelenleg a TTK mintegy 80 hallgatója tanul duális formában, van olyan szak, ahol a duális hallgatók aránya eléri az 50 százalékot – fogalmazott köszöntőjében Kun Ferenc.

A Természettudományi és Technológiai Kar dékánja kiemelte, hogy a duális képzés nyomán a hallgatók olyan piacképes tudást szereznek, amely révén az első naptól kezdte teljes értékű munkavállalók, így garantáltan álláshoz jutnak.

A kari vezető általános tájékoztatójában kifejtette, hogy ebben a képzési formában a TTK elméleti oktatást nyújt, míg a vállalatok a gyakorlati képzésért felelnek, amely során a hallgatók munkatapasztalatot szereznek. A dékán kitért a kettős, nappali tagozatos hallgatói és munkavállalói jogviszonyra, illetve a párhuzamosan folyó elméleti és gyakorlati képzés nyomán a különböző típusú tanulmányi és munkarendekre, valamint beszélt a jelentkezési és felvételi folyamat sajátosságairól is.

Az általános tájékoztatót követően a duális képzésben részt vevő legjelentősebb partnervállalatok képviselői tartottak előadást. A BorsodChem Zrt., a DataExpert Services Kft., az FAG Magyarország Ipari Kft., a LENERG Nonprofit Kft., a MOL Petrolkémia Zrt. és OPUS TITÁSZ Áramhálózati Zrt. munkatársai ismertették a vállalatok profilját, valamint a cégnél folyó képzés sajátosságait.

Az előadásokat követően a chatszobákban arra is lehetőség nyílt, hogy a hallgatók közvetlenül a cégek képviselőinek tegyék fel kérdéseiket. A rendezvényen mintegy száz középiskolás és egyetemi hallgató vett részt.

Sajtóiroda - TPL