Pedagógusoknak a Hortobágyról

Az aktuális biológiai kutatásokról, a tudományos vizsgálatok természetvédelemben betöltött szerepéről és a Hortobágy természeti értékeiről tart továbbképzést november 5-én, pénteken a térség általános és középiskolai biológiatanárainak a Debreceni Egyetem és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága.

Hajdú-Bihar megye és a főváros 21 pedagógusa számára szervezett továbbképzést a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságánál működő Természetvédelmi Zoológiai Kihelyezett Tanszéke a nemzeti parkkal, valamint a DE TTK Élvonal kutatóprogramjával közösen.

- A továbbképzés célja, hogy a térség biológiatanárai megismerjék az Hortobágy természeti értékeit, amelyeket megmutathatnak a diákoknak is, képet kapjanak a kurrens kutatási irányzatokról, többek között az evolúciós biológia és ökológia aktuális kutatásairól, a kapcsolódó monitoring rendszerekről, illetve ezek természetvédelmi vonatkozásairól – sorolta a hirek.unideb.hu-nak Székely Tamás professzor, a Debreceni Egyetem nemzetközi hírű etológusa, aki évek óta vizsgálja a klímaváltozás hatásait a madarak szaporodási stratégiájára. Az Élvonal kutatóprogram vezetője hozzátette: a továbbképzés során szeretnének új ötleteket, módszereket adni a tanárok kezébe, illetve olyan helyszíneket bemutatni, ahová a tanárok elvihetik a diákokat szakkörök, vagy egyéb tehetséggondozó programok keretében.

- Fontos cél számunkra, hogy az Élvonal program ne csak a kutatásokban, de a tudományos utánpótlás-képzésben is hasznosuljon, a tanárok és rajtuk keresztül a diákok is a minket körülvevő környezetben ismerjék meg a klímaváltozás hatásait, a biodiverzifikáció fontosságát és a természetvédelem szerepét – hangsúlyozta a professzor.

A program Barta Zoltán professzor (Debreceni Egyetem): Nagyfejű csajkó: viselkedés, genetika és természetvédelem című és Székely Tamás professzor (Debreceni Egyetem): A viselkedési vizsgálatok jelentősége a természetvédelemben című előadásával kezdődik, majd a viselkedésbiológiai és evolúciós vizsgálatok természetvédelmi jelentőségéről tartanak kerekasztal-beszélgetést. Ebéd után Végvári Zsolt professzor (Ökológiai Kutatóközpont): Zoológiai monitoring programok a természetvédelemben címmel, míg Lesku Balázs (Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság): Botanikai monitoring a természetvédelemben címmel tart előadást, amit a monitoring természetvédelmi jelentőségéről szóló kerekasztal-beszélgetés követ. A program a Hortobágyi Vadaspark megtekintésével zárul, ahol remélhetőleg a daruhúzást is megtekinthetik a résztvevők.

Sajtóiroda - TPL