A Debreceni Egyetem Klinikai Központjának Sürgősségi Klinikája 2017-ben kezdte meg önálló működését. Az intézmény mára az ország egyik legszínvonalasabb sürgősségi oktató-kutató-gyógyító centrumává vált. A klinika fennállásának ötödik évfordulója alkalmából rendezett szerdai ünnepségen felavatták Juha Richárd szobrászművész domborművét, valamint a Sürgősségi Klinika és Sürgősségi Orvostani Tanszék első tablóját.

A sürgősségi betegellátás a Debreceni Egyetemen 2007-ben az I. sz. Belgyógyászati Klinikán kezdődött el. Az akkori vezetők Balla József, Paragh György és Kovács Péter professzorok meghatározó szerepet töltöttek be a sürgősségi betegellátás koncepciójának kidolgozásában és fejlesztésében. A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában Magyarország első önálló Sürgősségi Klinikája 2017-ben alakult meg. A klinika betegforgalma dinamikus nő. A kezdeti évi 15 ezerhez képest 2021-ben már mintegy 40 ezer beteget láttak el az intézményben, ami folyamatos műszeres és humánerőforrás-fejlesztést is igényelt. 

- A klinika életében mérföldkő volt, hogy az intézmény 2021-ben jelenlegi helyére, a volt I-es számú Sebészeti Klinika épületébe költözött, ahol a korábbinál négyszer nagyobb helyen valósulhat meg a színvonalas betegellátás, oktatás és kutatás. Az egyre fejlődő betegellátó tevékenység és a klinika folyamatos modernizálása hozzájárul a sürgősségi orvos szakma országos és regionális hírnevének növeléséhez, a fiatalok számára is egyre vonzóbbá téve ezt a szakterületet – hangsúlyozta köszöntőjében Szabó Zoltán, a Klinikai Központ elnöke, a Sürgősségi Klinika igazgatója.

Jelenleg két triázs ambulancia, öt járóbeteg szakambulancia és egy 42 ágyas fekvőbeteg részleg biztosítja a kritikus állapotú betegek legmagasabb szintű ellátását. A gyors diagnosztikához modern röntgen-, ultrahang-, és CT-laboratórium áll rendelkezésre.

- A klinika elhivatott és nagy tudású szakemberei, illetve az infrastrukturális és humánerőforrás fejlesztések nélkül nem tudnánk jövőt alkotni, nem tudnánk jövőképet adni a betegellátásban dolgozóknak és az orvosképzésben tanulóknak. A klinika a jövő nemzedék képzésében is olyan szintet biztosít, ami korábban nem volt Magyarországon – emelte ki Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány Kuratóriumának elnöke.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora köszöntőjében a klinika alapításának körülményeit idézte fel. Az egyetemi vezető emlékeztetett arra, hogy a szenátusi döntés 2017. áprilisban született meg az intézmény létrehozásáról, és abban az évben már meg is kezdte működését az önálló klinika.

- Az, hogy a klinika önálló, jól felszerelt egységben működik, azt jelenti, hogy a debreceniek, ha akut problémájuk van, biztosak lehetnek abban, hogy itt kiváló szakemberek segítségével, egy fejlett infrastruktúrával rendelkező intézményben gyógyulhatnak – mondta a rektor.

Rácz Róbert kormánymegbízott azt emelte ki, hogy a járvány alatt az egészségügyi intézményrendszer óriási nyomás alatt végezte a munkáját, de a dolgozók szolgálatkészségének és kötelességtudatának köszönhetően emberek ezrei köszönhetik gyógyulásukat, életüket, és biztonságukat a Klinikai Központnak és a Sürgősségi Klinikának.

- A klinika létrehozásába, működésébe fektetett energia olyan eredményeket hozott, amire az egyetem és az egész város büszke lehet. A klinika dolgozói meghatározó szereplői a hazai tudományos életnek is. Nem csak a hazai tudományos fórumokon vesznek részt, hanem nemzetközi projektekben is – fogalmazott beszédében Bognár Zsolt, a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság elnöke.

A Sürgősségi Klinika szoros együttműködésben dolgozik az Országos Mentőszolgálattal a hatékonyabb sürgősségi ellátás érdekében. Csató Gábor, a szervezet főigazgatója ismertette, hogy a közös munka egyik fontos lépése volt, hogy augusztustól az Országos Mentőszolgálat felügyelete mellett, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában biztosítják az alapellátási ügyeletet.

A köszöntőbeszédek után felavatták a klinika fennállásának 5. évfordulója alkalmából készített domborművet, Juha Richárd debreceni szobrászművész alkotását. A kőtáblán olvasható latin idézet „non recuso laborem” jelentése tágabb értelemben “nem futamodunk meg a munka elől”, amely tükrözi a Sürgősségi Klinika dolgozóinak és vezetőségének Ars poeticáját.


Az intézmény megalapításának 5. évfordulója alkalmából elkészült a Sürgősségi Klinika és Sürgősségi Orvostani Tanszék első tablója, melyen a klinika 112 munkatársának fotója látható. Jelenleg 34 orvos, 72 szakdolgozó és 6 titkársági munkatárs végzi a mindennapi feladatokat. A tablót Szilvássy Zoltán rektor és Szabó Zoltán, a Klinikai Központ elnöke leplezte le.

Sajtóiroda - CzA