Összefogás az erdélyi magyar felsőoktatásért

Új képzési területekkel bővül a Debreceni Egyetem és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem együttműködése. A partnerség révén a gazdaság- és agrártudomány mellett a DE sport és turizmust érintő képzései is megjelenhetnek a határon túli egyetem képzési kínálatában. Az erről szóló megállapodást ünnepélyes keretek között írták alá kedden.

A Debreceni Egyetem (DE) több mint másfél évtizede vállal katalizátor szerepet a határon túli magyarság képzésének támogatásában. Az egyetem működtetésében több mint tíz szakon tanulhatnak határon túli hallgatók, az agrárium, a közgazdaságtan, az egészségügy, a műszaki tudományok és az informatika területén. Az intézmény és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem 2008 óta működik együtt.

- A határon túli képzések támogatásának célja a magyarság szülőföldön tartása. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem nemzetközi szinten is elismert, versenyképes magánegyetem, amely kiemelkedő eredményeket ér el például a biotechnológia, az informatika, a robotika területén. A partnerség révén segíthetjük a régióban jellemzően alacsony felsőfokú képzettségi aránnyal rendelkező magyarság diplomához jutását – mondta Jávor András rektori főtanácsadó, a Magyar Rektori Konferencia Határon Túli Bizottságának alelnöke.

Tonk Márton, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora úgy fogalmazott: 25 éve még stratégiai célkitűzés volt, mára azonban megvalósult a kárpát-medencei egységes magyar felsőoktatási egység és ebben nagy szerepe volt a Debreceni Egyetemnek.

- A két intézmény együttműködése keretében a DE oktatóinak és kutatóinak partnerségével számos erdélyi egyetemi képzés indult meg a gazdaságtudomány, a jog, a műszaki, valamint az agrártudomány területén. A Debreceni Egyetem közreműködése hozzájárul az erdélyi régió megtartó erejének növeléséhez és a helyi közösségek támogatásához – tette hozzá Tonk Márton.

Pető Károly általános rektorhelyettes kiemelte: az egyetemek együttműködése évek óta sikeres és gyümölcsöző, valamint további lehetőségeket rejt.

- A megújult megállapodás révén bővíteni kívánjuk a mesterképzések, a kettős diplomák, valamint a doktori képzések területeit. A partnerség számos új tudományos, illetve stratégiai területre is kiterjed, mint az állategészségügy, illetve az élelmiszer-biotechnológia, valamint a genomika. A gazdaságtudományi képzések között a turizmus-vendéglátás kiemelt cél a Sapientia Egyetem vonatkozásában, továbbá a sporttudományi képzési területhez tartozó szakok, sportkapcsolatok bővítése. A rövid ciklusú képzések rendszerében pedig a precíziós gazdálkodási és a drónpilóta-képzéseket is elérhetővé teheti a Debreceni Egyetem az erdélyi intézmény hallgatói számára – sorolta Pető Károly.

Az erdélyi intézmény mindeközben művészeti területeken nyújthat új képzési lehetőségeket a DE hallgatóinak. A tudományos területeken pedig az eltérő ökológiai adottságok révén ökológiai, fenntartható mezőgazdaságot érintő, valamint vízgazdálkodási témákban dolgozhatnak együtt a továbbiakban a debreceni és erdélyi kutatók.

- A Debreceni Egyetem vonzáskörzete a Tisza vízgyűjtő területe, amelybe beletartozik a Partium és Erdély. Az egyetemek összefogása, együttműködése nemzetpolitikai kérdés, aminek célja, hogy felnőhessenek a diplomás, anyanyelvüket szakmai területen is használó erdélyi nemzedékek – jelentette ki az együttműködés aláírásakor Szólláth Tibor, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja.


A Debreceni Egyetem a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel kötött együttműködési megállapodás mellett partnerségi szerződést írt alá a Pro Bono Publico Egyetemi Konzorciummal is. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet, a Partiumi Keresztény Egyetemet és a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézetet összefogó szövetséggel való együttműködés még szélesebb körben támogatja a határon túli tudományos kutatási és oktatási tevékenységet.

Sajtóközpont - ÉE