Nyílt nap a DEAC sportolóinak

A Debreceni Egyetem Atlétikai Club (DEAC) e-sport szakosztályának tagjai próbálhatták ki a napokban az intézmény új, oktatási és sportcélokat szolgáló E-sport Központját. A nyílt napra mintegy félszáz sportoló látogatott el.

A szakosztály tagjai kipróbálhatták a PC-ket és a konzolokat, legtöbben Apex, LoL, CS:GO és FIFA játékokkal játszottak a legmodernebb körülményeket és kimagasló technikai hátteret biztosító központban.

A csapattal tartott Papp Dávid, a DEAC-Hackers pszichológusa, a Debreceni Egyetem PhD-hallgatója is. A fiatal szakember az e-sportok pszichológiai vonatkozásainak területén folytat kutatásokat, emellett szerepet vállal interdiszciplináris kutatásokban is a témában.

Sánta János központvezető a nyílt nappal kapcsolatban elmondta: szerettek volna lehetőséget adni azoknak a DEAC-Hackers tagoknak, akik eddig nem jártak a központban és nem tudták kipróbálni a gépeket. Továbbá az esemény oktatási célokat is szolgált.

- Nagy örömünkre pszichológushallgatók is ellátogattak a nyílt napon az E-sport Központba. Bemutattuk nekik a termet azzal a nem titkolt céllal, hogy akit érdekel a sportpszichológia, a későbbiekben esetleg az e-sport felé forduljon és az e-sportolók mentális felkészítésével foglalkozzon – fejtette ki a központvezető.

Aranyi József, a DE mechatronikai mérnök szakos hallgatója, a DEAC-Hackers Apex Legends középvezetője szerint a kiválóan felszerelt terem jól szolgálhatja az oktatás és az e-sport céljait egyaránt.

- Nagy várakozással néztük néhány éve a terveket, de az még nagyobb öröm, hogy ez maximálisan meg is valósult. Magas technikai színvonalú gépeket telepítettek ide. Ha valaki egy igazán jó gépet szeretne, akkor ilyet rakna össze. A legújabb processzorok, az alig egy éve kijött videokártyák és a 240 Hz-es monitorok mind azt szolgálják, hogy nagyon szépen fusson a legújabb mai játék is a gépeken – mondta Aranyi József.

A sportoló szerint nagyban segítheti a központ a DEAC-Hackers tagjainak felkészülését, hiszen itt akár együtt, csoportosan is tudnak majd edzeni. Látják, mit csinál a másik, tudnak hibát javítani, ha szükséges. Emellett az egyetem hallgatói is kiemelkedő képzést kaphatnak az e-sportok területén.

Az egyetemi szünet után, januárban már edzéslehetőséget is biztosít a központ a DEAC sportolóinak, továbbá a Hallgatói Önkormányzat által szervezett egyetemi e-sport bajnokság nyolc játékának küzdelmeit is innen bonyolíthatják le, ahogyan ez már a december 6-i offline döntőkön is történt.

Sajtóközpont - PKZs