Az onkoreumatológia és a COVID-19 lesz a kiemelt téma a Magyar Reumatológusok Egyesületének szeptember 23-án kezdődő debreceni vándorgyűlésén. A kongresszuson a Debreceni Egyetem és több hazai intézmény szakemberei vitatják meg az új terápiás lehetőségeket, a legfrissebb kutatási eredményeket.

A járványhelyzet miatt tavaly online tartották meg a konferenciát, idén azonban ismét személyes jelenlétre készülnek a szervezők. A szeptember 23-26. között megrendezett négynapos tudományos programon több mint 70 prezentációt, előadást és poszterbemutatót tartanak a Kölcsey Központban.

Az idei vándorgyűlés egyik fő témája: az onkoreumatológia. Az onkológia, a daganatok gyógyászata és a reumatológia ugyanis számos ponton kapcsolódik egymáshoz.

- Bizonyos gyulladásos reumatológiai kórképekben, ha nem megfelelően kezeljük a gyulladást nőhet a daganatképződés valószínűsége. Problémát jelenthet a daganatos vagy daganaton átesett reumatológiai beteg fizioterápiája. A daganatok mellett a daganat által termelt fehérjék által okozott, a klasszikus reumatológiai betegségeket utánzó úgynevezett paraneopláziás szindróma alakulhat ki. A daganatok kezelésében alkalmazott gyógyszerek közül is van olyan, ami ízületi vagy csontfájdalmat okoz. Végül a csontoknak, ízületeknek is vannak daganatai. Ez a határterület nagyon érdekel bennünket – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Szekanecz Zoltán, a Debreceni Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára, a Magyar Reumatológusok Egyesületének (MRE) elnöke.

A konferencián kiemelten foglalkoznak a COVID-19 és a reumatológiai-immunológiai betegségek kapcsolatával is.

- A reumatológia kapcsán a legfontosabb üzenet, hogy az autoimmun-gyulladásos reumatológiai betegek és különösen azok, akik immungátló kezelést kapnak, fokozottan veszélyeztetettek, és náluk súlyosabb lefolyású a COVID-19 betegség.  Ezért kiemelten fontos, hogy megkapják a vakcinát. Nem az oltástól, hanem a vírustól kell félni. Nekik ajánlott a harmadik oltás is – hangsúlyozta Szekanecz Zoltán.

A kiemelt témák mellett a szakemberek előadásokat hallhatnak például a reumatológiai betegségek célzott terápiáiról is.

- Vannak úgynevezett célzott (biológiai) terápiák, melyek a gyulladás egy adott pontján hatnak és igen hatékonyak. Egyre több ilyen gyógyszer van. Az injekcióban alkalmazott, fehérje természetű, ellenanyag-típusú biológiai szerek mellett megjelentek a sejten belüli jelátvitelt gátló, szintén a gyulladásra ható, tablettában szedhető célzott terápiás szerek. A DEKK Belgyógyászati Klinika Reumatológia egyike a 21 hazai biológiai terápiás centrumnak – ismertette a Debreceni Egyetem professzora.

A tudományos ülésen szimpóziumok és kerekasztal-beszélgetések is lesznek, amelyeken például a korábban COVID-osztályon vagy oltóponton dolgozó reumatológusok és szakdolgozók számolnak be tapasztalataikról. Az ülésen megválasztják a szakmai szervezet új vezetőségét is.

Az orvos-konferenciával párhuzamosan a Magyar Reumatológiai Szakdolgozók Egyesülete (MRSZE) is a Kölcsey Központban tartja idei kongresszusát.  A programokra 500 orvost, és 80 szakdolgozót várnak.


Sajtóiroda - CzA