Közösen a modern vegyészképzésért

Korszerű tudásanyagra épülő vegyésztechnikus-képzés közös kialakításáról és fenntartásáról állapodott meg a Debreceni Egyetem és a Debreceni Szakképzési Centrum. A stratégiai együttműködést csütörtökön írták alá a két intézmény vezetői a Karácsony Sándor teremben.

- A Debreceni Egyetem mindig is büszke volt rá, hogy rendszerben gondolkozik. Foglalkozunk a középiskolásokkal, hiszen ők jelentik az utánpótlást az egyetem számára, és foglalkozunk a térség gazdasági szereplőinek – köztük a Nemzeti Oltóanyaggyár, Nemzeti Koronavírus-Oltóanyaggyár, illetve a MOL – humánerőforrás-igényeivel, így a vegyésztechnikusok képzésével is. Ennek a közös gondolkodásnak a mérföldköve a mai szerződésaláírás – hangsúlyozta Pintér Ákos.

A Debreceni Egyetem rektorhelyettese hozzátette: a stratégiai együttműködési megállapodás célja korszerű tudásanyagra épülő vegyésztechnikus-képzés közös kialakítása és fenntartása. Ennek érdekében a DE és a DSZC együttműködik a vegyésztechnikus-képzés tananyagának tartalmi felülvizsgálatában és a képzés programkövetelményének szükség szerinti átdolgozásában a munkaerő-piaci elvárásoknak megfelelő ismeretek tananyagba építése céljából.

Hámori Éva Judit, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója a képzésről szólva kifejtette, a DSZC Vegyipari Technikumában a 2021/2022-es tanévtől képzik az okleveles vegyésztechnikusokat, akik a Debreceni Egyetem és a Debreceni Szakképzési Centrum közösen meghatározott, emeltszintű tananyagát sajátíthatják el.

- A technikusképzést elvégzők krediteket is kapnak, így könnyebben bejuthatnak az egyetemre, illetve rövidebb idő alatt végezhetik el felsőfokú tanulmányaikat – tette hozzá a főigazgató. Hámori Éva Judit megjegyezte, hogy a vegyésztechnikus-képzésre 8., 10. és 12. évfolyam után is jelentkezhetnek a diákok.

Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja kiemelte, hogy a két intézmény rendkívül elkötelezett a hatékony közös munka iránt, az elmúlt időszakban már jó eredményeket hozott a Gyógyszerésztudományi Kar, valamint a Természettudományi és Technológiai Kar együttműködése, és reményei szerint a mostani megállapodás ennek az újabb állomását jelenti.

- A jó együttműködés egyik pillére a közös beiskolázás, hogy együtt szólítsuk meg a nyolcadikosokat. A közös munka nyomán olyan szellemi műhelyek, tudásközpontok alakulhatnak ki, ahol az egyetemi oktatók, kutatók és középiskolai pedagógusok találkozhatnak – fogalmazott Tirpák Zsolt kancellár.


A megállapodás a vegyésztechnikus-képzés kialakításához szükséges tudástartalmak összehangolása és a képzés szakmai anyagának közös kidolgozása mellett kitér a vállalati partnerek bevonására, a közös pályaorientációs tevékenységre, valamint verseny- és diákolimpiai felkészítők, szakkörök, laborgyakorlatok megtartására.

Sajtóiroda - TPL