Űrtudományi képzés a jövő katonáinak

Tíz katona teljesítette a Magyar Honvédség, a Debreceni Egyetem, valamint felsőoktatási és vállalati partnereinek együttműködésével, első alkalommal megszervezett „Bevezetés az űreszközök üzemeltetésébe” című tanfolyamot. Az ünnepélyes oklevélátadót csütörtökön tartották az Aulában.

- Azt már most is látjuk, hogy a védelmi képességeink szempontjából az űr egy nagyon fontos műveleti terület, és egyre meghatározóbbá válik – kezdte köszöntőjét a járványügyi intézkedések mellett tartott csütörtöki oklevélátadó ünnepségen Szilvássy Zoltán.

A Debreceni Egyetem rektora kitért rá: globális jelenség, hogy a világ meghatározó egyetemei szerepet vállalnak a hadseregek képzésében, fejlesztésében. Példaként hozta a Debreceni Egyetem kiemelt partnerét, az egyesült államokbeli MIT-t, valamint a Stanfordot, és az orosz Lomonoszov Egyetemet.

- Nemcsak az ország legnagyobb felsőoktatási intézménye, a Debreceni Egyetem vállalt szerepet a képzésben, hanem együttműködtünk a BME-vel, az ELTE-vel, illetve vállalati partnereinkkel. Egy nemzeti összefogás eredménye, hogy önöket a nemzet érdekében különleges ismeretekkel ruháztuk fel. Önök – ahogy, ezt a mai diplomaátadó mutatja – sikerrel sajátították el ezeket az ismereteket – fogalmazott Szilvássy Zoltán rektor.

Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos ünnepi beszédében az űrkutatás és űripar dinamikus fejlődéséről beszélt.

- A XXI. századi emberiség történelmét a világűrben írják. Azok a nemzetek, akik ennek előbb ébrednek tudatára, előnyben vannak. Mi a magyar kormány részéről minden megteszünk azért, hogy Magyarország előnybe kerüljön – jelentette ki Ferencz Orsolya.

Az űrkutatásért felelős miniszteri biztos példaértékűnek nevezte a közös vállalást, és kifejtette, hogy ma már olyan sokrétűvé vált az űrtevékenység, hogy a világűrben működő eszközök az ország kritikus infrastruktúrájának a részét képezik. Ferencz Orsolya köszönetet mondott a résztvevő felsőoktatási intézményeknek, vállalati partereknek, és reményét fejezte ki, hogy az űrtudomány, űripar és a Magyar Honvédség együttműködése a továbbiakban is sikeres lesz.

Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese a világűr fontosságára hívta fel a végzett katonák figyelmét.

- Pár évvel ezelőtt sokan szkeptikusak voltak, amikor a kibertérről beszéltünk. Ma ott tartunk, hogy kibervédelmi szemlélőnk van, kiber műveleti központ alakul, hiszen az a terület fontossá vált a nemzetbiztonság, a Magyar Honvédség és Magyarország szempontjából. Ők a jelen, önök pedig a jövő – fogalmazott Böröndi Gábor altábornagy.

Hozzátette: az elmúlt évszázad legjelentősebb haderőfejlesztése zajlik, teljes egészében megújul a Magyar Honvédség, van politikai akarat, támogatás és költségvetés, hogy egy új Magyar Honvédség épüljön fel.


- Ha a Magyar Honvédség nem tudja, hogy mi folyik az űrben, akkor a haderőfejlesztés óriási csorbát szenved. Ezért döntött úgy a honvédség vezetése, hogy kezdjük meg közösen a Debreceni Egyetemmel, a BME-vel, az ELTE-vel és az iparvállalatokkal az együttműködést, és indítsuk el a képzést – tájékoztatott Böröndi Gábor.

A 950 órás tanfolyamot tíz katona teljesítette. Az okleveleket Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára és Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora adta át a végzetteknek a járványügyi előírások betartása mellett.

Sajtóiroda - TPL