Dobogós hely az amerikai ranglistán

A hazai felsőoktatási intézmények között a második, míg európai szinten a legjobb 300 között van a Debreceni Egyetem a U.S. News & World Report Best Global Universities legfrissebb rangsorában. Az intézmény a fizika, a biológia és biokémia tudományterületeken érte el a legjobb eredményt.

A Debreceni Egyetem a 672. helyett szerezte meg a U.S. News & World Report Best Global Universities globális rangsorában, európai szinten 285., míg Magyarországon 2. lett. A tudományterületek tekintetében a fizika (375.), a biológia és biokémia (446.), valamint a növény- és állattudomány (476.) tematikus listáján szerepelt a legjobban.

Az egyesült államokbeli cég rangsorai kifejezetten az intézmények tudományos kutatására és hírnevére összpontosítanak. A Best Global Universities lista idén 86 ország csaknem 1500 intézményét rangsorolta, első lépésben 1748 egyetem közül választották ki az első 1500 intézményt.

A rangsoroláshoz 13 indikátort használtak a készítők: globális kutatási hírnév 12,5%; regionális kutatási hírnév 12,5%; publikációk 10%; könyvek 2,5%; konferenciák 2,5%; normalizált idézési hatás 10%; összes idézet 7,5%; a legidézettebb 10%-ban levő publikációk száma 12,5%; a legtöbbet idézett 10% között szereplő összes publikáció százalékos aránya 10%; nemzetközi együttműködés - országhoz viszonyítva 5%; nemzetközi együttműködés 5%; a saját szakterületükön a legjobban idézett 1% közé tartozó, sokat idézett dolgozatok száma 5%; a legnépszerűbb cikkek 1%-a közé tartozó összes publikáció százaléka 5%.

A felsoroltak közül a Debreceni Egyetem a regionális kutatási hírnév (132.), a nemzetközi együttműködés (400.) és a legnépszerűbb cikkek 1%-a közé tartozó összes publikációk (446.) tekintetében produkálta a legjobb mutatókat.

A globális ranglista élén három egyesült államokbeli intézmény: a Harvard University, a Massachusetts Institute of Technology és a Stanford University végzett.

Sajtóiroda - TPL