Pilot kutatólabort épít az egyetem

Mintegy négymilliárd forintból alakít ki biotechnológiai pilot kutatólaboratóriumot a Debreceni Egyetem. A kutatás és gyártás 2023-ban indulhat meg a létesítményben, amely nagyban elősegíti a Debrecenben megépülő Nemzeti Oltóanyaggyár létrehozását.

A beruházás kapcsán tartott csütörtöki projektnyitó rendezvényen Pintér Ákos általános rektorhelyettes felidézte, hogy a Debreceni Egyetemnek jelentős tapasztalata van a biotechnológiai kutatásokban.

- Egyetemünk a biotechnológia minden területén – a piros biotechnológia: orvosi-, fehér biotechnológia: környezetvédelmi-, zöld biotechnológia: agárbiotechnológia – végez mélyreható kutatásokat és képez szakembereket, akik hasznos tudással rendelkeznek az ipar számára is. A Pilot kutatólaboratórium megvalósításakor ezt a kutató-, oktatórendszert is hasznosítja a Debreceni Egyetem – mondta el Pintér Ákos.

A létesítmény alapkövét 2020. június 9-én tették le a Vezér utcai 70 hektáros egyetemi ipari parkban.

- A 1248 négyzetméter bruttó alapterületű kutatólaboratórium két egymástól elválasztott területen vírus- és baktériumalapú biológiai hatóanyagok előállítására és tárolására, valamint kisszériás kísérleti célú vakcinagyártásra is alkalmas lesz. Az épületben kutató helyiségek és az ezt kiszolgáló irodák kapnak helyet. A laboratóriumok a high-tech biotechnológiai iparág legmodernebb technológiai, minőségügyi és kiviteli sztenderdjeinek felelnek meg – tájékoztatott a rektorhelyettes.

Pintér Ákos kiemelte: a Debreceni Egyetem rendszerszerű gondolkodásának egyik legjobb példája ez a projekt.

- Az új létesítmény munkájába a Természettudományi és Technológiai Kar Biotechnológiai Intézetének három tanszéki laboratóriuma és fermentációs félüzeme mellett az Általános Orvostudományi Kar, a Gyógyszerésztudományi Kar, a Műszaki Kar és a Gazdaságtudományi Kar is bekapcsolódik – sorolta a rektorhelyettes. Hozzátette: a pilot kutatólaboratórium egy fontos lépés a Nemzeti Oltóanyaggyár létrehozásában.

Sebők Katalin, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vállalati innováció elnökhelyettese az egyetemi tudásbázis fontosságáról beszélt projektnyitó beszédében.

- A Debreceni Egyetem élen jár az egyetemi tudástár hasznosításában. A vállalatokkal, a gazdaság szereplőivel összekapcsolódva minden szinten hasznosítja tudásanyagát. Ez a projekt nagyon jó példája annak, hogy ez a rendszer mekkora hatással lehet a mindennapi életünkre – jelentette ki Sebők Katalin.

A Pilot kutatólaboratórium technológiai flexibilitásának fokozása innovatív gyógyszeripari   megoldások alkalmazásával című előadásában Domonkos Dávid, a DE TTK Biotechnológiai Intézet intézetigazgatója kifejtette, hogy a 2023 őszére elkészülő laboratórium 2. biológiai biztonsági szintnek megfelelő (BSL2- Biosafety Levet 2) munkakörnyezetben üzemel, a jelenleg érvényben lévő GMP (Good Manifacturing Practice - Helyes Gyógyszergyártási Gyakorlat) rendszerében.

- A Debreceni Egyetem kutatólaboratóriumát a termelési feladatok, a technológiai folyamatok és a szigorú szakmai valamint biztonsági szabályoknak megfelelően kellett megtervezni. A létesítmény tervezett technikai felszereltsége biztosítja a flexibilis fejlesztést és kísérleti gyártást, amely segítségével könnyebben igazítható az üzem termelése a fellépő igényekhez. Ez hatékonyabbá, gazdaságosabbá, a kapacitás lehető legjobb kihasználását teszi lehetővé a laboratóriumban – hangsúlyozta Domonkos Dávid.

A DE kutatólaboratóriuma a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program - GINOP-2.3.1-20-2020-00002 azonosítószámú, „Pilot kutatólaboratórium létrehozása a Debreceni Egyetemen” elnevezésű pályázat keretein belül valósul meg.

Sajtóiroda - ÉE