Bruckner Győző-díjas vegyész

A biológiailag aktív szénhidrátszármazékok és a szintetikus szénhidrátkémia területen elért kiemelkedő eredményeiért Bruckner Győző-fődíjat kapott Somsák László, a Debreceni Egyetem Kémiai Intézetének professzora a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából.

A Richter Gedeon Nyrt. és a Magyar Tudományos Akadémia a szerves kémia – beleértve a bio-organikus, biokémiai gyógyszerkutatást és az azzal összefüggő analitikai, spektroszkópiás és elválasztástechnikai tevékenységet – területén végzett kiemelkedő munkásság elismerésére alapította a Bruckner Győző-díjat.

Bruckner Győző-díj Kuratóriumának döntése alapján a 2020. évi Bruckner Győző-fődíj kitüntetettje Somsák László vegyész, az MTA doktora, egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Kémiai Intézetének volt igazgatója, a Szerves Kémiai Tanszék korábbi vezetője a biológiailag aktív szénhidrátszármazékok tervezése és előállítása, valamint a szénhidrátkémiai szintézismódszerek kifejlesztése területén elért kiemelkedő eredményeiért.

Idén is ünnepi köszöntőkkel, díjátadással és tudományos előadással kezdődött meg a 2020-as Magyar Tudomány Ünnepe. A 2020-as programsorozat mottója: Jövőformáló tudomány. A nyitórendezvényen Freund Tamás elnök arról beszélt, hogy a tudomány egyre összetettebb.

- Láthatjuk, hogy még egy olyan, a szakemberek számára könnyen leírható, apró biológiai organizmus is, mint egy vírus, micsoda táptalaja lehet a tévképzeteknek, hamis állításoknak vagy egyszerű ostobaságoknak - hangsúlyozta. Az MTA elnöke szerint ezért a tudományos közösség felelőssége hatalmas. A jórészt csak egy-egy tudományterület művelői által olvasott szaklapokban való publikáláson kívül a lehető legszélesebb körben is el kell tudnia magyarázni kutatási eredményei lényegét.

MTA/Sajtóiroda