A Debreceni Egyetem professzorai, oktatói vehettek át a nemzeti ünnep alkalmából állami kitüntetéseket Budapesten, a Pesti Vigadóban. Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára a DE nyolc szakemberének munkáját ismerte el.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára a köztársasági elnök megbízásából adta át az állami kitüntetéseket október 29-én a fővárosban. A rendezvényen a Debreceni Egyetem nyolc szakembere vett át állami elismerést.


A Magyar Érdemrend Középkeresztje (Polgári Tagozat) kitüntetésben részesült Joó Ferenc László Széchenyi-díjas kémikus, az MTA rendes tagja, a Debreceni Egyetem professor emeritusa.

A Magyar Érdemrend Tisztikeresztje (Polgári Tagozat) elismerést kapott Furka István orvos, az orvostudomány doktora, a Debreceni Egyetem professor emeritusa, Paragh György, az MTA doktora, a Debreceni Egyetem egyetemi tanára, valamint Tóthmérész Béla, a biológiai tudomány doktora, a Debreceni Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára.

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztje (Polgári Tagozat) kitüntetést vehetett át Frecska Ede orvos, pszichiáter, pszichológus, a Debreceni Egyetem egyetemi docense, Lázár István vegyész, a Debreceni Egyetem egyetemi docense, Sárosi-Szabó Márta zeneelmélet-tanár, a Debreceni Egyetem egyetemi docense, valamint Tircsó Gyula vegyész és kémiatanár, a Debreceni Egyetem tanszékvezető egyetemi docense.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára ünnepi beszédében hangsúlyozta, a kormány elkötelezett az ország innovációs potenciáljának erősítésében, a magyar gazdasági modell középpontjában a versenyképesség erősítése, az újító, innovatív és vállalkozó gazdasági szemlélet áll.

A kitüntetetteket méltatva kiemelte, hogy ezek az emberek a saját szakterületeiken nemcsak maradandót alkottak, hanem példát is mutattak áldozatvállalásból.

- A mai napon a közösségépítés, az oktatás, a kutatás és a felfedezések területén elért személyes teljesítményeket és egyben nemzeti büszkeségeket díjazzuk és ünnepeljük - fogalmazott az államtitkár.

Sajtóiroda - BZ