Száz helyet javított tavalyi eredményén a Debreceni Egyetem a Times Higher Education orvos- és egészségtudományi tematikus rangsorában. A társadalomtudományok területén ugyancsak az 500 legjobb között van az intézmény, míg az élettudományok területén az 501-600-as kategóriában.

A legjobb 500 intézmény (401-500) között szerepel a Debreceni Egyetem a londoni székhelyű Times Higher Education 856 egyetemet értékelő orvos- és egészségtudományi (orvos-, fogorvos-, egészségtudomány) tematikus rangsorában, melyet szerdán publikált a 10 további tematikus ranglistával együtt.

A neves brit rangsorkészítő 2021 THE World University Rankings by subject tematikus ranglistái ugyanazon a tizenhárom részletesen kalibrált teljesítménymutatón alapulnak, mint a globális rangsor – melyen idén a Debreceni Egyetem a 801-1000 kategóriában kapott helyett –, azonban a módszertant az egyes tudományterületek sajátosságaihoz igazították.

Az orvos- és egészségtudomány esetében a teljesítménymutatók öt területre vannak osztva. Az oktatás 27,5% (tanulási környezet); a kutatás 27,5% (mennyiség, jövedelem és jó hírnév); a 35% publikáció (kutatási befolyás); a nemzetköziség 7,5% (alkalmazottak, hallgatók és kutatók); az ipari jövedelem 2,5% (tudáshasznosítás) arányban számít bele az összpontszámba.

Az orvos- és egészségtudományi lista mellett a társadalomtudományoknál is az előkelő 401-500 helyezés között tartják számon a Debreceni Egyetemet, az élettudományok területén az 501-600-as kategóriában, míg a mérnöki tudományok esetében 801-1000 közötti helyet ért el az intézmény.

Az orvos- és egészségtudományi rangsor élén a University of Oxford, a Harvard University és a University of Cambridge áll, a társadalomtudományi lista dobogóján a Massachusetts Institute of Technology, az University of Oxford és a Stanford University szerepel. Az élettudományi rangsor csúcsán a Harvard University, a University of Cambridge és a University of Oxford kapott helyet, míg a műszaki tudományok listáját a Harvard University, a University of Oxford és a Stanford University vezeti.

Sajtóiroda - TPL