Elismerés a DE mikrobiológusának

A Magyar Mikrobiológiai Társaság Manninger Rezső Emlékéremével díjazták Emri Tamást. A Debreceni Egyetem Molekuláris Biotechnológiai és Mikrobiológiai Tanszékének egyetemi docense a gombák stresszválaszainak kutatásával érdemelte ki az elismerést.

Emri Tamás, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Molekuláris Biotechnológiai és Mikrobiológiai Tanszékének egyetemi docense vehette át idén a Magyar Mikrobiológiai Társaság Manninger Rezső Emlékérmét.

Az elismerést az MMT 2020. évi Nagygyűlésén adták át a DE szakemberének, aki „Gombák stresszválaszainak tanulmányozása transzkriptomikai módszerekkel” címmel tartott tudományos előadást fő kutatási területének legújabb eredményeiről.

- Napjainkban a mikrobiológia számos területén igyekszünk új szemléletet, megközelítési módokat alkalmazni. A gombák számára az emberi szervezetben való növekedés egy igen komoly stressz. A stressz biológiai kutatások célja annak megértése, hogy hogyan képesek a humánpatogén gombák ehhez a stresszhez alkalmazkodni. Ezen ismeretek birtokában olyan új típusú antifungális stratégiákat dolgozhatunk ki, amelyek a gombák alkalmazkodó képességének megzavarásán keresztül akadályozzák meg a fertőzések kialakulását. E megoldások nem a gomba közvetlen elpusztítására törekednek, hanem a gomba stressz toleranciájának csökkentésén keresztül szervezetünk saját védekező mechanizmusainak hatékonyságát növelik – magyarázta Emri Tamás.

A Manninger Rezső Emlékérmet 1974-ben alapította az MMT. A díjat a társaság vezetősége ítéli oda azoknak a kiemelkedő, nemzetközi elismertségű tudományos munkássággal rendelkező tagoknak, akik aktívan részt vesznek a társaság életében.

Az MMT elismeréssel a Debreceni Egyetem több szakemberét is kitüntették már: 2016-ban Karaffa Levente, a Biomérnöki Tanszék egyetemi docense, 2015-ben Pócsi István, a Molekuláris Biotechnológiai és Mikrobiológiai Tanszék egyetemi tanára kapta meg, illetve korábban a tudományterület olyan iskolateremtő professzorai, mint Szentirmai Attila, D. Tóth Ferenc, Gergely Lajos, Spiczki Mátyás és Bíró Sándor.

Sajtóiroda - TPL