Leleplezték Kozma András szobrát a Debreceni Egyetem (DE) Böszörményi úti campusán kedden. Az egy éve elhunyt egyetemi tanár a DE Gazdaságtudományi Karának iskolateremtő professor emeritusa volt, a jogelőd Debreceni Agrártudományi Egyetem egykori rektora.

A Gazdaságtudományi Kar épülete előtti parkban elhelyezett Kozma András mellszobrot Juha Richárd Munkácsy-díjas szobrászművész készítette. Bács Zoltán, a DE kancellárja a műalkotás felavatásakor tartott ünnepségen kijelentette: a Gazdaságtudományi Kar és jogelődje, a Mezőgazdaságtudományi Kar meghatározó professzorai megérdemlik, hogy mindig láthassuk őket.

- Mi a tanítványai, több ezren, akik a szakmánkat, szakmai életünket neki köszönhetjük, hálás szívvel gondolunk rá és örömmel fogunk elmenni itt a szobor mellett és meglátni nap, mint nap – fogalmazott Bács Zoltán.

A kancellár ezután arra emlékeztette a résztvevőket, hogy Kozma András épp a rendszerváltás forrongó időszakában lett rektor akkor, amikor rendszeressé váltak a diáktüntetések, az egyeztetések, ő azonban mindig higgadt tudott maradni. Később a közgazdászképzés elindításakor is komoly szerepet játszott.

Pető Károly, a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánja egyebek mellett arról beszélt, hogy Kozma András 1963-ban kezdte pályafutását a Debreceni Agrártudományi Egyetem Vállalatgazdasági Tanszékén és összesen 55 évig szolgálta az egyetemet.

– Irányítása alatt megerősödött a tiszántúli agrároktatás – emelte ki. Hozzátette: 1994-től az akkor létesített Számviteli és Pénzügyi Tanszék, tanszékvezetői feladatainak ellátására kapott megbízást, melyet 65 éves koráig lelkiismeretesen ellátott. 2005-ben, nyugdíjba vonulását követően professor emeritusi címet kapott, és továbbra is aktívan közreműködött a kar oktató munkájában.

- Kozma András példamutatóan végezte munkáját, megtette, amit az adott korban lehetett, elérte amit lehetett. Élete legyen valamennyiünk számára a tudósi, a tanári és az emberi helytállás példája – fogalmazott a dékán.

 

 

Sajtóiroda - OCs