A Debreceni Egyetemen is elindult a KórházSuli program. A Gyermekgyógyászati Klinikán a betegágy mellett és online formában segíti a tartósan beteg gyermekek tanulását és gyógyulását a KórházSuli Alapítvány pedagógusa és önkéntesekből szervezett csapata.

A program elindításáról tartott csütörtöki sajtótájékoztatón Szabó Tamás, az intézmény megbízott igazgatója kiemelte, hogy a kórházpedagógusok speciális felkészültségükkel, valamint a rájuk jellemző empátiás készséggel, komoly motivációt és lelki támaszt nyújtanak a betegek gyerekeknek, ezáltal az orvosi kezelés hatékonysága is javul.

- A klinika a progresszivitás csúcsintézménye, ezért nálunk sok a krónikus, tartós kórházi kezelésre szoruló beteg. Ezeknek a gyerekek egy része kimaradhat az intézményi oktatásból. A szülők nem csak a betegség miatt aggódnak, hanem amiatt is, hogy a gyerek a gyógyulását követően vissza tud-e kerülni az iskolába.  Az alapítvány tevékenysége elengedhetetlen ahhoz, hogy ezek a gyerekek visszatérjenek az oktatásba– hangsúlyozta a megbízott klinikai igazgató.

A KórházSuli Alapítvány vezetője szerint a személyes oktatói tevékenység mellett, Sipos Adrienn pedagógus révén mozgásba hozzák a tartósan súlyos beteg gyerekek otthoni oktatását szolgáló szakmai rendszert is a régióban. Több hátrányos helyzetű családot a tanulást segítő eszközökkel is támogatja az alapítvány.

- Az a célunk, hogy segítsük az otthoni tanulást. Szeptembertől már a debreceni klinikán is dolgozik egy szakemberünk, aki a betegágyak mellé viszi az örömtanulást és a módszertant. Fontos szereplők az önkéntes középiskolások, egyetemisták is. Segítenek nekik a visszatérésben, segítik a pedagógusokat a családok támogatásában. Lényeges, hogy a gyógyuló gyerekek családja mellé helyi, támogató közösségekkel álljunk, mert sokkal könnyebb úgy segíteni, ha nyomon lehet követni a gyerekek fejlődését - mondta el Tóthné Almássy Monika, az alapítvány vezetője.

A DE Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikájának ellátási területe elsősorban Kelet-Magyarország, évente 23 ezer járó- és közel 10 ezer fekvőbeteget lát el az intézmény. Negyven százalékuk krónikus beteg, vagy súlyos akut megbetegedéssel küzd.

A KórházSuli Alapítvány országosan már több mint hatszáz, az oktatásból betegség vagy baleset miatt kimaradó gyermek felzárkóztatását és visszailleszkedését segítette ezerhétszáznál is több önkéntes bevonásával.

Sajtóiroda - BZ