A Debreceni Egyetem volt a pótfelvételi eljárásban a legnépszerűbb felsőoktatási intézmény az országban. Közel ezren adták be jelentkezésüket, közülük a DE több mint hatszáz hallgatót vett fel az eljárásban. A legtöbb elsőéves a gazdaságtudományi képzéseken kezdheti meg tanulmányait szeptembertől.

Ebben az évben a pótfelvételi eljárásban összesen a különféle képzésekre 986 jelentkezés érkezett. A hazai egyetemek közül csak a debrecenire felvételiztek ilyen nagy létszámban. A pótfelvételi során összesen 611 elsőévest vettek fel a Debreceni Egyetemre.

- Az előző évhez képest jelentősen nőtt a jelentkezők száma, a felvételt nyert hallgatók is többen vannak most tavalyhoz viszonyítva. Számos szakon, képzési területen nagy súlya van azoknak a hallgatóknak, akiket felvettünk. Összességében ez azt jelenti, hogy a DE a most kezdődő félévet több mint 9 és félezer első éves hallgatóval, teljes kapacitáskihasználással, kiegyensúlyozott körülmények között kezdheti meg. A pótfelvételi a szakok népszerűségének szempontjából több ponton hasonlít az általános felvételi eljáráshoz, a legtöbb hallgatót most is a GTK-ra vették fel. Közel negyven százalék azoknak az aránya, akik állami ösztöndíjas képzésekre kerültek be – tájékoztatta a hirek.unideb.hu-t Bartha Elek oktatási rektorhelyettes.

Az általános felsőoktatási felvételi eljárásban már meghirdetett képzések esetében a pótfelvételi ponthatára nem lehetett alacsonyabb a július 23-án meghatározottnál. A pótfelvételi során csak egy képzést lehetett megjelölni, csak azok jelentkezhettek, akiket egyetlen megjelölt képzésre sem vettek fel a július 23-án zárult általános eljárásban. A pótfelvételi ponthatárok minden kar, minden képzésére vonatkozóan augusztus 27-én váltak elérhetővé a felvi.hu internetes felületen. Akik előzetesen megadták mobilszámukat, azok sms-üzenetben értesülhettek az eredményekről.

Nagy változás volt idén az, hogy több képzési területen állami ösztöndíjas képzésekre is lehetett jelentkezni alapképzésben. Az általános felvételi eljáráshoz hasonlóan a pótfelvételi során is a gazdaságtudományi képzések esetében volt a legmagasabb a ponthatár.

Ebből a szempontból a GTK-n meghirdetett szakok közül kiemelkedett a levelezős rendszerben elérhető nappali tagozatos önköltséges nemzetközi gazdálkodás alapszak, ahova 472 ponttal lehetett bekerülni.  Ugyancsak magas pontszámot határoztak meg az államilag finanszírozott pénzügy és számvitel levelező alapképzésben (432), valamint az önköltséges turizmus-vendéglátás felsőoktatási szakképzésben is, ahol 409 pont volt a határ.

A Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar romológia alapképzésén 410, az Általános Orvostudományi Kar nappali tagozatos, önköltséges általános orvos osztatlan képzésben 399, a Bölcsésztudományi Kar nappali tagozatos önköltséges anglisztika alapképzésben pedig 392 pont, néprajz szakon 404 pont volt a követelmény.

A Műszaki Karon meghirdetett levelező önköltséges műszaki menedzser alapszakon 456 ponttal nyerhetett felvételt a jelentkező, de az Egészségügyi Karon, az egészségügyi szervező alapszakon is magas volt a ponthatárt (398). A Népegészségügyi Kar ápolás és betegellátás (gyógytornász) alapszakon 386 pontra volt szükség a sikeres felvételihez.

Az idei pótfelvételi eljárás során a legtöbb elsőéves hallgatót a gazdaságtudományi képzésekre vették fel, szám szerint 160-at, így minden negyedik felvételt nyert jelentkező a GTK valamely szakán kezdheti meg egyetemi tanulmányait. Ebből a szempontból a második legtöbb jelentkezőt (95-öt) a  Gyermeknevelési és Gyógypedagógia Karra vették fel, az Állam- és Jogtudományi  Karon pedig 63 jelentkező számára volt sikeres a pótfelvételi eljárás.

A jelentkezőkkel kapcsolatban az Oktatási Hivatal besorolási határozatot hozott, amit az E-felvételi rendszerből lehet letölteni. A besorolási döntésben a jogorvoslati lehetőségekről is tájékozódhatnak a felvételizők.

Sajtóiroda - BZ