Új szakok kerültek a szakjegyzékbe

A Debreceni Egyetem által kidolgozott új szakok kerültek a felsőoktatási képzéseket tartalmazó kormányrendeletbe, amely a napokban jelent meg a Magyar Közlönyben.

A friss kormányrendelet-módosítás több olyan szakra kiterjed, amely létrehozását, alapítását a Debreceni Egyetem kezdeményezte. A felsőoktatási jegyzékbe bekerült az agrárközgazdász, a vállalatgazdaságtan, a sportmérnök és a családpedagógiai tanácsadó mesterképzési szak, a mezőgazdasági vízgazdálkodási és környezettechnológiai mérnöki, az agrár- és üzleti digitalizáció, a kortárs könnyűzene, a digitális fogászati tervezés, valamint a biotechnológia alapképzési szak is.

A felsőoktatásban szerezhető képesítések jegyzékéről és új képesítések jegyzékbe történő felvételéről szóló kormányrendelet módosítása 2020. augusztus 12-én jelent meg a Magyar Közlönyben.

Pósánné Rácz Annamária, a Debreceni Egyetem oktatási igazgatója az új képzések céljaival kapcsolatban elmondta: az új szakok jól illeszkednek a Debreceni Egyetem stratégiai fontosságú képzési területein folyó képzések sorába. Több új szak a gazdaságtudományok köréből kerül ki, és két mérnöki végzettséget adó szak is szerepel közöttük.

- Ezek közül a sportmérnök képzést elvégzők alkalmassá válnak az alkalmazott mérnöki és sporttudományi elemzések és kutatások elvégzésére, sport-, rehabilitációs és testedzési eszközök tervezésére, fejlesztésére, sport- és fizikai teljesítménymérésre is.  A mezőgazdasági vízgazdálkodási és környezettechnológiai mérnöki képzést elvégzők rendelkeznek majd a fenntartható termelés közvetlen irányításához, a technológiai folyamatok módosításához, új technológiák bevezetéséhez szükséges ismeretekkel, emellett képesek klímaadaptációs megoldások kidolgozására, megvalósítására, regionális és határokon átnyúló agrár- és környezeti kérdések kezelésére. A vállalatgazdaságtant tanulók a hazai és nemzetközi gazdaság területén elsősorban a közép- és nagyvállalatok operatív szintű működtetésének, tevékenységük átfogó elemzésének, komplex fejlesztési feladatok megoldásának, valamint a kapcsolódó pénzügyi folyamatok irányításának, elemzésének, a marketing és kereskedelmi tevékenység menedzselésének ismereteit sajátíthatják el – sorolta az oktatási igazgató.

Mint mondta, valamennyi képzés létesítési eljárásának indítását támogatta az innovációs és technológiai miniszter. A biotechnológia alapképzési szak előkészítésében részt vettek a Pécsi Tudományegyetem szakemberei is, a digitális fogászati tervezés szakot pedig a Semmelweis Egyetemmel és a Neumann János Egyetemmel közösen létesítette a DE.

Az új szakok meghirdetésére akkor lesz lehetőség, ha a szakindításhoz is engedélyt kap a Debreceni Egyetem, és az Oktatási Hivatal a szakokat az egyetem szakjai között nyilvántartásba is veszi. Ennek feltétele, hogy az egyetem személyi és infrastrukturális szempontból megfeleljen a képzés indítása és fenntartása követelményeinek. A szakindítási eljárásokat és a nyilvántartásba vételt akkor kezdeményezheti az intézmény az Oktatási Hivatalnál, ha az új szakok képzési és kimeneti követelményei megjelennek az ágazati rendeletben.

Sajtóiroda - BZ