Kiszámítható jövőt, széleskörű szakmai tudást és a rendszerszintű gondolkodásmód elsajátítását kínálja alap- és mesterképzésein a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kara. Az NK alapképzései komplex egészségtudományi szemléletet is adnak a hallgatóknak.
Az idén tizenöt éves Népegészségügyi Kar három alapképzéssel és négy mesterszakkal várja az egyetemi jelentkezés előtt álló fiatalokat. A leendő hallgatók az alapképzések közül a dietetikus, a gyógytornász, valamint a népegészségügyi ellenőr képzések közül választhatnak. A karon jelenleg több mint ezer hallgató tanul, de a felvételizők száma évről évre nő.
 
- A jelentkezők száma meghaladja a keretszámokat a három alapszakon. A mesterképzések közül az egészségügyi menedzser képzés az egyik legnépszerűbb, ezen kívül az egészségpszichológia, a népegészségügyi szakember és a komplex rehabilitáció mesterképzés is közkedvelt. Az egészségpszichológus mesterképzés különlegessége, hogy az egészséggel, az emberrel kapcsolatos ismeretek nagy hangsúlyt kapnak benne – tájékoztatott Zsuga Judit dékán.

Az NK-n az ápolás és betegellátás szakon, azon belül is a gyógytornász szakirányon tanulnak a legtöbben, összesen 247 hallgató. A képzésekben a társadalomtudomány, az egészség-, a jog- és a gazdaságtudomány is megjelenik. A kar összesen negyvennyolc fős oktatói gárdával várja a jelentkezőket. A fiatalok a napjainkban népszerű, bizonyítékon alapuló orvosláshoz kapcsolódó szisztematikus irodalom feldolgozásban, a terepmunkával járó kérdőíves kutatásokban, vagy éppen a pszichológiai, idegtudományi vizsgálódásokban is részt vehetnek.
 
A karon szerzett diplomával kiváló elhelyezkedési lehetőségek nyílnak meg, hiszen dietetikus és gyógytornász iránt egyaránt nagy a kereslet, emellett nagy hangsúlyt fektet az NK arra is, hogy a népegészségügyi ellenőr szakkal elérhető munkaerő piaci lehetőségek folyamatosan bővüljenek.
 
A pályakezdő szakemberek önkormányzatoknál, egészségügyi szolgáltatóknál, vállalkozásoknál találhatják meg a számításaikat. Az összes alapképzés komplex egészségtudományi szemléletet ad, amivel a Debreceni Egyetemen belül sok mesterszakon lehet továbbtanulni.

- A fiatalok elsajátíthatják az egyetemi léptékű tanulás módszertanát. A képzések során átfogó képet szeretnénk kialakítani bennük az „emberről”, elindulva a sejtszintű folyamatoktól, a szerveken, és az egész emberi testet érintő folyamatokon keresztül a társadalmi szintű jelenségekig. Nem csak lexikális tudást akarunk adni a fiataloknak, hanem olyan összefüggéseket, rendszerszintű tudást tárunk fel nekik az alapképzés során, amire alapozva komoly egészségügyi szakemberek válhatnak belőlük - hangsúlyozta a dékán.

Az alapszakok felsőbb évfolyamain rendszeres évközi és tömbösített gyakorlatokon vehetnek részt a hallgatók. A naprakész, korszerű tudás, az egységes szemlélet érdekében a gyakorlati helyeken dolgozó oktatókat is folyamatosan képzik. Ehhez és a hallgatók fejlődéséhez adott a szükséges infrastrukturális háttér, a gyakorlati helyeken a legmodernebb technológiákat használhatják.
 
A tervek között szerepel, hogy a kar részvételével készülő Debreceni Egészségtervhez kötődő terepmunkát integrálják a népegészségügyi ellenőr hallgatók gyakorlati képzésébe. Az NK alapításának tizenöt éves évfordulójához kapcsolódva idén képzőművészeti kiállítást is terveznek, melyen a hallgatók munkáit mutatják be. Készül továbbá egy egészségfejlesztésről, egészségről szóló ismeretterjesztő rajzfilmsorozat, valamint "Egészségügyi Innovációs Szemle" címmel, a Gyógyszerésztudományi Karral közösen indítanak egy negyedévente megjelenő folyóiratot is.

A jubileumi év keretében az NK „HealthHack” címmel hackatlont szervez, ahol a résztvevő csapatok huszonnégy óra alatt dolgoznak ki megoldásokat a megadott problémakörben. A zsűri által legjobbnak ítélt programot megvalósíthatják. Az év második felében egy helyi TEDx rendezvény is lesz. Mindkét esemény témafelvetéseit a hallgatók és oktatók által javasolt témák közül választják ki.
 
A Népegészségügyi Kar és a Debreceni Egyetem további képzései ide kattintva érhetők el.
 
Sajtóiroda - BZ