A legjobb 1000 egyetem között a DE

Megőrizve tavalyi helyét, ismét a legjobb ezer egyetem közé került a Sanghaj-rangsorként ismert Academic Ranking of World Universities világranglistán a Debreceni Egyetem. A kínai rangsor a tudományos eredmények és a megjelenő publikációk alapján vizsgálja az intézményeket.

A tavalyihoz hasonlóan a 901-1000 közötti kategóriába rangsorolta a Debreceni Egyetemet legfrissebb listáján a ShanghaiRanking Consultancy. Az Academic Ranking of World Universities rangsor – szemben más listákkal – a kutatási tevékenység és a tudományos eredmények disszeminációja alapján méri össze az intézmények teljesítményét.

A lista négy kategóriában hat indikátor alapján rangsorolja az egyetemeket.  A Nobel-díjas és Fields-érmes korábbi hallgatók és oktatók, a gyakran idézett kutatók, a Nature és a Science lapokban publikált közlemények, valamint a Science Citation Index-expanded és a Social Science Citation Index által indexált közlemények száma alapján kapnak pontokat az intézmények. A Debreceni Egyetem a megjelent publikációk területén nyújtotta a legjobb teljesítményt.

- Ez az eredmény alátámasztja a nemzetközi szinten is megjelenő tudományos tevékenység fontosságát. Nemcsak a kutatók, de az egyetem számára is kiemelkedő jelentőségű, hogy oktatói és szakemberei a legrangosabb szakmai lapokban publikálják cikkeiket – mondta el a hirek.unideb.hu-nak a rangsor nyilvánosságra hozása kapcsán Pintér Ákos, a Debreceni Egyetem általános rektorhelyettese.

A világranglista élén két egyesült államokbeli intézmény: a Harvard University és Stanford University áll, őket követi az egyesült királyságbeli University of Cambridge. A hazai intézmények közül a Debreceni Egyetem mellett az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Semmelweis Egyetem került fel a rangsorra.

A lista elkészítéséhez a szakemberek több mint 1800 felsőoktatási intézményt vizsgálnak meg, ebből a legjobb 1000 egyetemet rangsorolták.

A teljes rangsor elérhető az Academic Ranking of World Universities weboldalán.

Sajtóiroda - TPL