Akadémiai Díj, Arany János-életműdíj, új akadémikusok kinevezése – a Debreceni Egyetem több kiváló oktatója, professzora részesült elismerésben a Magyar Tudományos Akadémia 191. közgyűlésén, ahol bemutatkozott az MTA jóváhagyásával megalakult Fiatal Kutatók Akadémiája.

A testület hétfői ülésén kiemelkedő tudományos munkássága elismeréseként Akadémiai Díjban részesült Baloghné Bereczky Zsuzsanna, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Klinikai Laboratóriumi Kutató Tanszék vezetője, Kéki Sándor, a Természettudományi és Technológiai Kar (TTK) tudományos és pályázati dékánhelyettese, az Alkalmazott Kémiai Tanszék vezetője és Gát György, a TTK Matematikai Intézetének egyetemi tanára.


Ugyancsak Akadémiai Díjban részesült Péntek János, a Babes-Bolyai Tudományegyetem nyugalmazott egyetemi tanára, akit a Debreceni Egyetem 2011-ben avatott díszdoktorává.


A jelentős tudományos munkásságú külhoni magyar tudósok elismerésére szolgáló Arany János-életműdíjat Pozsony Ferenc, a Babes-Bolyai Tudományegyetem egyetemi tanára, a Debreceni Egyetem professzora vehette át a néprajzkutatás és folklorisztika terén kifejtett iskolateremtő munkásságáért.

Az MTA közgyűlése kedden megtartotta tagválasztó ülését, amelyen Debreczeni Attilát, a Bölcsészettudományi Kar (BTK) Magyar Irodalom-és Kultúratudományi Intézet igazgatóját, Hoffmann Istvánt, a  BTK Magyar Nyelvtudományi Intézet professzorát , Kun Ferencet, a TTK dékánját és Popp Józsefet, a Gazdaságtudományi Kar Agrárközgazdasági Tanszék vezetőjét az akadémia levelező tagjává, E. Kövér Katalint, a TTK Kémiai Intézet egyetemi tanárát pedig rendes tagjává választotta.

Megalakult a Fiatal Kutatók Akadémiája

A Fiatal Kutatók Akadémiájának előkészítése 2016 nyarán kezdődött, amelynek eredményeként 2017-ben a Magyar Tudományos Akadémia 188. közgyűlésén első alkalommal megrendezték a Fiatal Kutatók Fórumát. Ezzel egy időben megkezdődött egy Fiatalok Akadémiájának létrehozását előkészítő munka. Idén januárban a Fiatal Kutatók Eseti Bizottsága megválasztotta a 24 induló tagot, márciusban pedig az MTA Elnöksége támogatólag jóváhagyta az FKA megalakulását.

Az MTA közfeladataival összhangban működő, alulról szerveződő tudományos társaság, a Fiatal Kutatók Akadémiája május 7-én tartotta alakuló ülését. Az FKA célja, hogy az akadémia testületeivel szorosan együttműködve részt vegyen az MTA tudományos tevékenységében, valamint itthon és külföldön képviselje a fiatal kutatók közösségét. Tevékenységével segíteni kívánja a fiatal kutatók szakmai fejlődését, illetve a kutatók és a társadalom közötti kapcsolat erősítését.

Az FKA-nak két tagja van a Debreceni Egyetemről: Novák-Gselmann Eszter matematikus, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Matematikai Intézet Analízis Tanszék egyetemi docense és Török Péter növényökológus, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Biológiai és Ökológiai Intézet Ökológiai Tanszék egyetemi docense, utóbbi a testület társelnöke.

Sajtóiroda - BZs / MTA

Fotó: mta.hu