Kárpát-medencei Romakutatási Fórum

A határon túli magyar ajkú cigányság helyzetének áttekintésére szervezett romakutatási fórumot a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Társadalomföldrajzi és Területfejlesztési Tanszéke az Emberi Erőforrások Minisztériumának felkérésére.

- Az volt a cél, hogy találkozzanak azok, akik romakutatással foglalkoznak a határon túl, akik ismerik a romaközösségek életét, szokásait, adatokat gyűjtöttek egy vagy akár több településen. Nekünk feladatunk a Kárpát-medencei magyar ajkú cigányság megismerése és segítése, illetve a velük foglalkozó szervezeti háttér támogatása – jelentette ki Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára a Kárpát-medencei Romakutatási Fórum csütörtöki megnyitóján. A helyettes államtitkár hozzátette: nagy szükség van az ilyen tudományos fórumokra, hiszen a tapasztalatcsere, a tudásmegosztás révén ezek jelentik a cselekvési programok alapját, s vezetnek el a megvalósításhoz.

A házigazda Természettudományi és Technológiai Kar nevében Kozma Gábor oktatási dékánhelyettes köszöntötte a résztvevőket. Beszédében kiemelte, hogy a Debreceni Egyetem az Észak-alföldi régióban helyezkedik el, ahol a magyarországi romák jelentős része él, éppen emiatt az intézmény több kara is foglalkozik a témával.

- A Bölcsészettudományi Kar szociológiai, a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar antropológiai, a Népegészségügyi Kar egészségügyi, míg a Természettudományi és Technológiai Kar a területi kutatásokra fókuszál – sorolta Kozma Gábor. A dékánhelyettes hozzáfűzte, hogy a Társadalomföldrajzi és Területfejlesztési Tanszék már korábban is végzett eredményes vizsgálatokat a romakutatás témájában.

Ulicska László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Felzárkózási Erőforrások Főosztályának vezetője a rendezvény célja kapcsán kifejtette: a szakpolitika és a tudomány közötti kapcsolatok erősítése volt a fő szándék, hiszen a megfelelő tudás nélkül nem hozhatnak felelős döntéseket.

- Amikor megoldási stratégia készül egy adott társadalmi jelenségre, akkor szükség van a kutatási, felméréséi eredményekre, a statisztikákra és azokból levont tudományos következtetésekre. Ezen a fórumon megfelelő mélységben, nagyjából azonos problémákról beszélve, remélhetőleg nagyon hasznos párbeszédet tudunk majd folytatni – bizakodott Ulicska László.


A kétnapos tanácskozásra mintegy tucatnyi, romakutatással foglalkozó szakember érkezett a határon túli intézményekből. A fórumon többek között szó lesz a Kárpát-medencei roma népesedési folyamatokról, a kárpátaljai cigányság demográfiai viszonyairól, a partiumi határmegyékben élő roma népességről, a székelyföldi romakutatásokról, a szerbiai romák helyzetéről, a Szlovákia keleti régióiban alkalmazott roma integrációs projektekről.

Sajtóiroda - TPL