Versenyképes tudás, piacképes diploma

A legkorszerűbb technológiákat felvonultató mérnökképzésekkel és a magas szintű tudást biztosító természettudományi szakokkal várja leendő hallgatóit a Debreceni Egyetem idén 70 éves Természettudományi és Technológiai Kara.

Intelligens anyagok, nanométeres fémötvözetek fejlesztése, a partimadarak szociális életének vizsgálata, gombák stresszválaszainak elemzése, az eurázsiai erdőssztyeppek tanulmányozása, a Sajó medermozgásainak megfigyelése – csak néhány a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának legjelentősebb kutatásaiból, amelyekben a TTK természettudományos képzéseinek ifjú kutatói is részt vettek.

- A magas szintű természettudományi képzések jelentik oktatási kínálatunk alapját. Ezeknél a szakoknál az adott tudományterület megismerése mellett célunk, hogy hallgatóink elsajátítsák a természettudományos gondolkodásmódot, mely nem csak a tudományos pályán, de a vállalati szektorban, sőt az élet többi területén is komoly versenyelőnyt jelent – hangsúlyozza Kun Ferenc. Hozzátéve: a magas szintű oktatásra a kar mintegy 230 fős, 10 akadémikust és 34 professzort soraiban tudó oktatói gárdája jelent garanciát.

A természettudományi szakokon alapulnak a kar mérnökképzései is, amelyek többsége duális formában is elérhető.

- A Debrecenbe települő iparvállalatok révén jelentősen nőtt az igény a jól képzett villamosmérnökökre, ez a tendencia a szak egyre növekvő népszerűségében is visszaköszön. Azok a hallgatók pedig, akik már a tanulás mellett megismerkednének a gyakorlati felhasználással és a vállalati környezettel, hét partnervállalat közül választhatnak a duális képzés keretében. Töretlen a népszerűsége a biomérnök és vegyészmérnök szakoknak, amelyek a városban tevékenykedő gyógyszeripari és biotechnológiai cégeknek köszönhetően biztos elhelyezkedést jelentenek. Azoknak is lesz állásuk, akik a duális képzés formájában tavaly ősszel indult két természettudományi szak valamelyikét: a geográfus MSc vagy a hidrobiológus MSc-szakot választják, hiszen éppen a jelentős iparági igények miatt indítottuk ezeket. Sőt a terveink szerint februárban, a keresztféléves képzésben – a nagyszámú vállalati megkeresésre reagálva – a biológia MSc-szakot is elindítjuk duális formában – sorolta a lehetőséget a dékán.

A TTK-n meghatározó szerepet betöltő tanárképzés kapcsán a kari vezető elmondta, hogy egyre több diák dönt a tanári pálya mellett, ami az osztatlan tanárképzés sikerét jelzi.

- Sok hallgató választja a természettudomány-testnevelés szakpárok valamelyikét: a biológia, földrajz, és a matematika a legnépszerűbb, de egyre nagyobb az érdeklődés a nyelvszakok iránt is, melyeket a kéttannyelvű középiskola térnyerése miatt gyakran párosítják valamelyik természettudományi tárggyal – ismertette Kun Ferenc.

A magas színvonalú mérnökképzéshez elengedhetetlen a korszerű technológiai háttér. A vegyész- és biomérnök hallgatók a Kémiai épületben található félüzemben ipari körülmények között sajátíthatják el a technológiai tudnivalókat. Emellett több modern laboratórium is segíti az oktatást: az elmúlt években fejlesztették a műszerparkot a mérnöki tanszékeken, a kémiai laborok egy részét is felújították, idén pedig a villamosmérnöki képzéshez használt laboratóriumokat korszerűsítik.

A TTK huszonöt tanszékével, majdcsak száz szakjával és mintegy háromezer hallgatójával a Debreceni Egyetem egyik legnagyobb kara, amely idén ünnepli fennállásának 70. évfordulóját. A jubileumra a tudomány minden területét felölelő, a kar teljes képzési és kutatási tevékenységét bemutató rendezvénnyel készülnek.

Sajtóiroda - TPL