Megnyílt a DOLCE Debrecenben

Az olasz nyelv hete keretében a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Olasz Tanszékének közreműködésével nyílt meg kedden az Ifjúsági Házban a DOLCE, vagyis a Debreceni Olasz Centrum.

A központ a tervek szerint az olasz nyelv és kultúra népszerűsítésén túl teret adhat baráti összejöveteleknek, beszélgetéseknek, nyelvi kurzusoknak, és olyan szabadidős programoknak, amelyek erősíthetik a magyar-olasz kapcsolatokat.

- Debrecenben népszerű az olasz nyelv, hiszen hét oktatási intézményben is tanulhatják a diákok – fogalmazott köszöntőjében Halász D. János. Az Ifjúsági Ház vezetője kiemelte: az ötlettől a megvalósulásig mindössze két hónap telt el, és külön öröm, hogy a DOLCE az olasz nyelv hete keretében nyílhatott meg.

- Még a két nemzet lobogójának színösszeállítása is azonos, talán ez jelképezi legjobban azt a kapcsolatot, ami most a központnak köszönhetően még szorosabbá válhat Magyarország, Debrecen, valamint Olaszország között – hangsúlyozta Halász D. János.

- A szándék, hogy az intézmény falain túl is népszerűsítsük az olasz nyelvet és kultúrát, nem újkeletű, de talán jelzésértékű, hogy a Debreceni Egyetem Olasz Tanszéke az újraalapítás negyedszázados jubileumán ünnepelheti a DOLCE megnyitását – fogalmazott Pete László.

A Bölcsészettudományi Kar Olasz Tanszékének vezetője elmondta, hogy a nyelvi, zenei, irodalmi, gasztronómiai és sportos rendezvényeken túl, terveik szerint a Budapesti Olasz Kultúrintézet rendezvényei a főváros mellett Debrecenbe is eljutnának. Pete László azt is bejelentette, hogy Monti-kör alakult a tanszék keretein belül.

A DOLCE avatója Itáliát idéző fotókiállítással folytatódott az Ifjúsági Házban.

- Olaszként külön öröm számomra, hogy itt lehetek a központ indulásánál, amely Olaszország művészetben és történelemben gazdag kultúráját mutathatja be Debrecenben, elsőként Széll Bence itáliai utazása során készített filmjei és fotói segítségével – mondta Paolo Orrù, az Olasz Tanszék adjunktusa.

A program az olasz nyelv hete keretében kerekasztal-beszélgetéssel folytatódik, amelyen olasz vendégelőadók – Bruno Mastroianni, Marco Mezzadri, Andrea Villarini – segítségével az olasz nyelv internetes és közösségi médiabeli használatáról hallhatnak előadásokat az érdeklődők október 19-én, pénteken 17 órától az Ifjúsági Ház Olasz Központjában (Debrecen, Simonffy u. 21.).

Sajtóiroda - BZs