Tanulási Fesztivál 2018

Az egész életen át tartó tanulás népszerűsítésére hagyományőrző kulturális és oktatási célú határon túli magyar szervezetek bevonásával tartott Tanulási Fesztivált október 3-án, szerdán a Debreceni Egyetemen Művelődéstudományi és Humán Tanulmányok Tanszéke.

A Főépület Díszudvarán a felvidéki, erdélyi, kárpátaljai és magyar szervezetek bemutatkozása mellett rendhagyó órák, kvízjáték, viselet- és néptáncbemutató, kézműves foglalkozások, étel- és italkóstoló, valamint néprajzi, továbbtanulási, hagyományőrzési témákban szakmai előadások is színesítették a programokat.

– Az országos rendezvénysorozat célja bemutatni, hogy tanulni minden életkorban lehet és érdemes – fogalmazott köszöntőjében Juhász Erika. A Bölcsészettudományi Kar Művelődéstudományi és Humán Tanulmányok Tanszékének vezetője hangsúlyozta: most nem a megszokott, iskolapadból hallható előadások állnak a középpontban, hanem rendhagyó módon lehet ismerkedni a határon inneni és túli oktatási és kulturális területekkel.

- Így megismerhetjük azokat a jó és bevált gyakorlatokat, amelyeket érdemes másoknak is elsajátítani – tette hozzá Juhász Erika.

Európa számos országában 1992 óta rendezik meg a Felnőtt Tanulók Hete fesztivált a művelődés, a felnőttképzés fejlesztése, anyagi és erkölcsi támogatottságának növelése érdekében. Az 1997-es V. Felnőttoktatási Világkonferencián az UNESCO valamennyi európai államában bevezetendő rendezvényként javasolta a fesztivált. Magyarországon a Magyar Népfőiskolai Társaság vált a rendezvény elindítójává a 2000-es évek elején, az akkori Magyar Művelődési Intézettel és a Magyar Pedagógiai Társasággal közösen.

– Célunk nem változott az évek során, az élethosszig tartó tanulás szükségességét szeretnénk minél szélesebb körben népszerűsíteni, nem csak itthon, hanem határainkon túl is, hiszen sokat tanulhatunk egymástól. Ezért úgy állítottuk össze a fesztivál programját, hogy a legkisebbektől az idősebbekig mindenkinek legyen lehetősége az ismeretszerzésre – mondta Molnár Judit, a DE BTK külügyi referense.

A program létrehozásában a Művelődéstudományi és Humán Tanulmányok Tanszék mellett a KultúrÁsz Közhasznú Egyesület és a Nullpont Kulturális Egyesület is közreműködött.

Sajtóiroda - BZs