Egészségünk bél-máj tengelye a Science Caféban

Folytatódik a Debreceni Egyetem Tudományos Igazgatóságának ismeretterjesztő sorozata. November 19-én, szerdán 17 órai kezdettel Ha a bél szivárog, miért issza meg a levét a máj? címmel Tornai Dávid, az Általános Orvostudományi Kar Belgyógyászati Intézet Gasztroenterológiai Tanszék tudományos munkatársa tart előadást a Karakter 1517 Könyvesbolt és Kávézóban.

A Science Cafe ezúttal a gasztroenterológia rejtelmeibe kalauzolja el az érdeklődőket.

A tudományág elsősorban az emésztőrendszeri betegségek kezelésére, úgy mint a nyelőcső, a gyomor, a vékony- és vastagbél, a végbél, a máj, az epehólyag- és az epevezeték, valamint a hasnyálmirigy betegségeire specializálódott tudományág.

A Ha a bél szivárog, miért issza meg a levét a máj? című előadás az emberi test belső szerveinek útvesztőibe nyújt virtuális laparoszkópos betekintést.

- A bélrendszer nem csupán az emésztésért felelős, feladata elválasztani a külvilágot a szervezet belső tereitől és folyamataitól, amely az egész szervezet működése szempontjából létfontosságú. Azonban a bélrendszer és a máj között fennálló szoros élettani kapcsolat révén – amelyet bél-máj tengelynek is szokás nevezni – a bél védelmi vonalának (bél-barrier) állapota a májbetegségekben különös fontossággal bír – mondta a hirek.unideeb.hu portálnak Tornai Dávid.

A Belgyógyászati Intézet Gasztroenterológiai Tanszék tudományos munkatársának előadása bemutatja, hogy a bél-barrier károsodása hogyan fokozhatja a gyulladásos folyamatokat a májban, ami végső soron a májbetegség rosszabbodását okozza. Emellett az is kiderül, melyek azok az új, vérből kimutatható biomarkerek, melyek segíthetnek felmérni a bél-barrier károsodás mértékét és előre jelezni a májbetegség kimenetelét.

Időpont: 2025. november 19., szerda 17 óra

Helyszín: Karakter 1517 Könyvesbolt és Kávézó (Debrecen, Nagytemplom mögötti Emlékkert)

Sajtóközpont - BZs

 

 

 

Last update: 2025. 11. 14. 08:22