Kínai diákok a Nyári Egyetemen

Harmincnyolc kínai diák – valamennyien a Pekingi Nemzetközi Tanulmányok Egyetemének hallgatója – kezdte el egyéves magyar nyelvi tanulmányait a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karán.

Csatár Péter, a Bölcsészettudományi Kar dékánhelyettese üdvözölte a megjelent diákokat és tanáraikat, majd megnyitotta a kínai diákok „magyar tanévét”. Köszöntőjében elmondta, hogy bár a diákok minden bizonnyal nagy fába vágták a fejszéjüket, de jó kezekbe kerültek, mert a Debreceni Nyári Egyetemnek több évtizedes tapasztalata van a magyar nyelv oktatásában.

A kínai diákok két csoportban érkeztek: a 17 gimnazista 17-18 éves, a 21 egyetemista már harmadéves. Mindenki a Pekingi Nemzetközi Tanulmányok Egyetemének hallgatója, a magyar nyelvvel már két éve ismerkedik, a következő tanévben pedig a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának diákjai lesznek. Az egyetemre járók ösztöndíjat kaptak a kínai államtól, hárman pedig a Debreceni Egyetem támogatásával érkeztek hozzánk.

A gimnazisták a magyar nyelv mellett irodalmat, angolt, történelmet, civilizációt és kommunikációt fognak tanulni a Nyári Egyetem tanáraitól. Az egyetemisták a harmadik évüket töltik Debrecenben, ami a részképzésüknek számít, ők egyetemi tantárgyakat fognak hallgatni: magyar nyelvészetet, irodalmat, helyesírást, illetve beszéd- és írásgyakorlatot, tanáraik pedig a Magyar Nyelvtudományi Intézet oktatói lesznek. A diákok kiválóan tudnak már most is magyarul, így a második félévben remélhetőleg már szakirányú előadásokat is fel tudnak majd venni.

A Debreceni Nyári Egyetem igazgatója, Szafkó Péter köszöntőjében arra biztatta a diákokat, hogy használjanak ki minden lehetőséget az itt eltöltött idő alatt, mert ezek az egyetemi évek a legszebbek. „Hallgatni, beszélni, olvasni, és néha egy kicsit takarítani, más dolguk nem lesz” – ígérte a vezető a megjelenteknek.

A kínai hallgatók a Kassai úti kollégiumban laknak majd. A heti 20, illetve 30 óra mellett kulturális programokon vesznek részt, színházba, moziba, kirándulásokra mennek, amelyeket a Debreceni Nyári Egyetem szervez nekik.

A Pekingi Nemzetközi Tanulmányok Egyetemével nem új keletű a kapcsolat, hiszen ez már a második év, amikor kínai diákok jönnek egyéves tanulmányra az intézménybe. Az előző évek előkészítő munkájának eredményeként a következő években egyre több kínai diák érkezhet, akik a magyar nyelvet idegen nyelvként tanulják majd középiskolásként, vagy egyetemistaként.

Sajtóiroda - PE