Innováció a fogorvosképzésben

Európában egyedülálló, digitális fogtechnikus alapképzés indítását tervezi a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Kara, amely idén ünnepli fennállásának 15. évfordulóját – jelentették be a 19. Debreceni Fogászati Napok szerdai sajtótájékoztatóján.

- Rengeteg újdonság, olyan technológia jelent meg az elmúlt években a fogászatban, ami óriási változást eredményez, ilyenek például a digitális rendszerek. Az új igényekhez igazodva készítettük elő azt az új alapképzést, melyet a Semmelweis Egyetemmel közösen indítanánk. Digitális technológiákban jártas fogtechnikusokat képeznénk, akik felkészültek arra, hogy a jövőben már számítógépekkel, 3D nyomtatókkal készülnek a fogpótlások – jelentette be Hegedűs Csaba, a 19. Debreceni Fogászati Napok április 11-ei sajtótájékoztatóján, a Kölcsey Központban.

A Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Karának dékánja szerint jelenleg nincs ilyen típusú képzés Európában, de itthon és külföldön is hatalmas az igény rá.

- A hiánypótló szakra várhatóan már a következő tanévben jelentkezhetnek a hallgatók, és különlegessége miatt jelentősen megnőhet a külföldi fogorvostan-hallgatók száma is – hangsúlyozta Hegedűs Csaba.

A Debreceni Fogászati Napok az ország egyik színvonalasabb szakmai találkozója, ahol hazai és nemzetközi résztvevők tanácskoznak a fogorvostudomány legújabb vívmányairól és bemutatják a legfrissebb eredményeket, módszereket, eszközöket. Az április 13-ig tartó konferenciát 19. alkalommal szervezte meg a Debreceni Egyetem idén 15 éves Fogorvostudományi Kara.

A kar fennállás óta eltelt másfél évtizedben olyan fejlesztések valósultak meg az oktatás, a kutatás és a betegellátás területén, melyek eredményeként ma a legkorszerűbb, európai szintű fogorvosképzéshez és betegellátáshoz szükséges felszerelések, műszerek és technikák állnak a Debreceni Egyetem rendelkezésére.

- Robbanásszerű változást hozott a debreceni fogorvosképzésben a kar megalakulása. A lakosság ebből azt érezheti, hogy egyre jobban képzett fogorvosok látják el őket, akik minden olyan technikával és tudással rendelkeznek, ami a professzionális ellátáshoz szükséges – tájékoztatott a dékán.


A kar 2003-as alapítása óta háromszorosára nőtt a hallgatók száma, jelenleg csaknem 700 magyar és külföldi hallgató vesz részt a Debreceni Egyetem világszínvonalú fogorvosképzésében.

- Az itt végzettek olyan diplomát kapnak, amely önálló munkavégzésre jogosítja fel őket, ezért nagy hangsúlyt kell fektetnünk a gyakorlati képzésre, a fejlődő technológiák, metódusok, kezelések megismertetésére – hangsúlyozta Bágyi Kinga.

A kar oktatási dékánhelyettese kiemelte: a legfrissebb, 2018-ban kiadott hazai rangsorban a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Kara élen áll az összesített képzési és az oktatók kiválósági rangsorában, a hallgatói kiválóság tekintetében pedig a második.

– Ezek az eredmények igazolják a karon folyó színvonalas képzést, az általunk kiadott diploma nemzetközileg elismert szaktudást nyújt – fogalmazott Bágyi Kinga.

A Fogorvostudományi Kar regionális központként is működik, a progresszív betegellátás csúcsán, évente mintegy 15 ezer beteg ellátásáról gondoskodnak, ez a szám évről évre nő.

-  Mindazokkal a modern eszközökkel rendelkezünk, amelyek szükségesek a 21. századi fogászati ellátáshoz, a digitális fogászat minden vívmánya nálunk is elérhető, a mindennapi betegellátás részét képezi – hangsúlyozta Varga István általános dékánhelyettes.

A szakember az utóbbi évek innovációi közül kiemelte: a régióban egyedülálló módon a Debreceni Egyetemen lehetőség van a speciális igényű betegcsoportok ellátására, altatásos fogászati kezelésre is. A különleges gondoskodást igénylő páciensek ellátása korábban megoldhatatlan volt a térségben.

Sajtóiroda-MM