Új szintre emelik a kelet-magyarországi régióban a tanácsadást

Az elmúlt tíz évben robbanásszerűen megnőtt a térségbe betelepülő multinacionális cégek száma, amelyek a szervezetfejlesztés kultúrájában és eszközeiben fejlettebbek vagy éppen más szemlélettel bírnak a hazai gyakorlathoz képest. A Debreceni Egyetem társszervezésében valósult meg a culTUNEration Kelet-Magyarország rendezvény szerdán, a vállalatfejlesztés-fókuszú hármas konferencián arra mutattak rá, miként lehet összehangolni a különböző kultúrákhoz és generációkhoz tartozó embereket.

Az Innovációs Központban tartott esemény kiváló lehetőséget adott a képzőhelyek, a vállalatok és az egyetemi hallgatók, képzés iránt érdeklődők találkozására. A vállalati-szakértői-egyetemi összefogás első állomása volt a 2023-as Coachok Trénerek I. Tiszántúli Találkozója, melyen a Debreceni Egyetem aranyfokozatú támogatóként jelent meg. A culTUNEration Kelet-Magyarország rendezvényen pedig már mint társszervező volt jelen az intézmény.

- Az egyetemen az elmúlt időszakban számos olyan képzés alakult, amely a piaci igényekhez igazodva új szemléletet biztosít. Három karunkon is működik szakirányú továbbképzési szakként coach-képzés. A Műszaki Karon 2018 óta folyik a coach, mérnök coach-képzés, a Bölcsészettudományi Karon a rendszerelméletű coaching szakirányú továbbképzés színesíti a palettát, míg a Gazdaságtudományi Karon a business coach harmadik évfolyama kezdte meg szeptemberben a kurzust. A mai világban égető kérdés, miként tudnak egymással kommunikálni, együttműködni a különböző generációk és nemzetiségek képviselői. Rengeteg vetülete van a tanácsadásnak, a képzésünk, illetve a tapasztalatunk is azt mutatja, hogy abban az esetben, ha emögött valóban szakmai ismeretek vannak, akkor eredményes módszerként tud működni. Az egyetemünkön is érzékeljük, oda kell figyelni és tudni kell tudatosan kezelni a generációs sajátosságokat vagy éppen a más kultúrából érkező külföldi hallgatókat, azaz az interkulturális kompetenciák jelentősége megnőtt. Úgy gondolom, egyre elfogadottabb ez a szakterület és egyre többen kezdik felismerni, hogy igenis szükség van rá, még akkor is, ha adott esetben a haszna csak később térül meg – fogalmazott Dajnoki Krisztina, a DE Gazdaságtudományi Kar tudományos dékánhelyettese, aki megnyitójában kiemelte: örülnek, mikor innovatív, új kezdeményezések indulnak és melléjük állhatnak.

Az előadások mellett az eseményen üzleti és szakmai képzést tartottak a coachoknak, trénereknek, a vállalatok képviselői a szervezetfejlesztés terén informálódhattak, a vállalatvezetésben végbemenő generációváltásokkal kapcsolatban is hasznos információkhoz lehetett jutni, míg az angol nyelvű Employer Branding workshop-sorozat a régió expat vezetőinek szólt. 

Az egyetemi képzéseket külön kerekasztal-beszélgetés népszerűsítette: a kelet-magyarországi egyetemi coach-képzők benchmarking találkozóján részt vett mások mellett Dajnoki Krisztina, a DE GTK business coach képzés szakfelelőse, Molnárné Kovács Judit, a DE BTK rendszerszemléletű coaching képzés szakfelelőse, illetve Gurabi Attila, a DE MK mérnök coach, coach képzés szakfelelőse.

 


Sajtóközpont - KSzD