DELAB: az Eb bűvkörében

Magyarország legnépszerűbb sportágának múltja, jelene és jövője, illetve a nyáron esedékes labdarúgó Európa-bajnokság került a fókuszba a DELAB keddi díszelőadásán az oDEon Színházban. Az Eb előtti kerethirdetést illetően egyetértés volt abban, hogy a kapuskérdés luxusprobléma. Az esélyekről szólva már eltérőek voltak a vélemények, azonban a csoportból való továbbjutásban minden meghívott reménykedett.

Folytatódott a Debreceni Egyetem Labdarúgás elmélete és gyakorlata (DELAB) címet viselő kurzusa: Akkor és Most – Futball Mindörökké, Fókuszban a labdarúgó Európa-bajnokság II. címmel hirdettek talkshow-t kedd estére. Ezúttal Szoboszlai Zsolt, a Főnix Gold FC klubvezetője, Szoboszlai Dominik édesapja és korábbi edzője, Fehér Csaba, a magyar futballválogatott, az Újpest, a NAC Breda és a PSV Eindhoven egykori labdarúgója, Bogdán Ádám volt válogatott kapus, a Bolton Wanderers, a Liverpool, a Hibernian és az FTC korábbi hálóőre, valamint Tisza Tibor, a DVSC-vel bajnoki címet szerzett korábbi válogatott csatár, a Tisza Talent Management alapítója és tulajdonosa osztotta meg meglátásait.

Az est kezdetén Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte: azért is különleges az esemény, mert olyan sztorikat, háttérinformációkat hallhatnak a megjelentek, amiket máshol biztosan nem. 

A moderátor, Ó Nagy Ferenc felütésként felidézte a DVSC első Magyar Kupa aranyát, melyet 25 évvel ezelőtt húzott be a Loki, miután a május 20-án rendezett fináléban 2-1-re verte a Tatabányát. Azon a meccsen a beszélgetés másik moderátora, Gelei Károly védte a tataiak kapuját, míg Szoboszlai Zsolt csereként állt be. Mindkét érintett úgy emlékszik vissza, hogy egy parázs hangulatú derbit játszottak. 

- Az ilyen találkozókért érdemes futballozni! – jelentette ki Gelei Károly, majd azt is megjegyezte: akadt bőven kérdéses ítélet az ominózus összecsapáson. És ha már kupameccs, felmerült, vajon miért kezelik másképp a világ más országaiban ezt a sorozatot, mint hazánkban.

- Angliában a kupa más világ, ami abból is adódhat, hogy a „kis” csapatok, amelyek akár 30-50 ezres stadionokkal rendelkeznek, olyan színvonalat képviselnek, hogy egy-egy mérkőzés erejéig el tudják tüntetni a különbségeket a nagyokhoz képest – mutatott rá Bogdán Ádám, aki a Liverpool csapatát is erősítette, így jó rálátása van a kérdésre. 

Bő egy hónap és kezdetét veszi a labdarúgó Európa-bajnokság, melyre a 26 fős magyar keretet hamarosan kihirdeti Marco Rossi. Sok honi szurkolót tart lázban, melyik kapusnak szavaz majd bizalmat a kontinenstornán a szövetségi kapitány, hiszen Gulácsi Péter és Dibusz Dénes is remek formában van. A vendégek egyöntetű véleménye, hogy a kapuskérdés luxusprobléma, és még mindig jobb, hogy a bőség zavarában szenvedünk, mintha nem tudna kit pályára küldeni a kapitány. Szoboszlai Zsolt viccesen megjegyezte, legfeljebb majd kő-papír-ollóval eldöntik, ki kezdjen, utalva ezzel a bő egy évvel ezelőtt történtekre, mikor fia és Sallai Roland az észtek elleni felkészülési mérkőzésen kő-papír-olló játékkal választották ki, melyikük végezze el a tizenegyest.

Szó esett a magyarok esélyeiről is az Eb-n, ahol a mieink Svájccal, Skóciával és Németországgal kerültek egy csoportba. Gelei Károly úgy véli, a németek továbbjutása nem kérdés, a leggyengébb láncszem papíron Skócia, a második hely a svájciak vagy a magyarok között dől majd el. Felhívta rá a figyelmet, hogy Magyarország teljesítményét illetően Szoboszlai Dominik kulcsszereplő lesz, sok függ majd attól, milyen formában van, de nem azért, mert rajta áll vagy bukik a sikeresség, hanem mert kell egy vezér a társaságba. Fehér Csaba amondó, kiegyenlített a csoport, kis különbségek vannak az együttesek között, apróságok dönthetnek.

Tisza Tibor kijelentése meghökkentette a hallgatóságot, ugyanis titkos favoritként tekint a magyarokra, akik szerinte a végső győzelemre is esélyesek lehetnek. 

Ha már Eb, felmerült, miként élte meg a válogatott csapatkapitánya, Szoboszlai Dominik, hogy a legutóbbi kontinensviadalt sérülés miatt kénytelen volt kihagyni. Édesapja elmondta: fiának fel kellett dolgoznia a történteket.

- Nem ült le a tévé elé megnézni a meccseket, idő kellett neki. Mellette álltunk, muszáj volt a földön tartani, ahogy korábban is, az álmodozás helyett a realitás talaján maradtunk és kitűztük az újabb célokat – fogalmazott Szoboszlai Zsolt. 

Sok minden szóba került az este folyamán, az egyik sarkalatos pont volt, hogy vajon miért nem járnak az emberek bajnoki meccsekre, de többek között azt is boncolgatták, milyen út vezethet a sikerhez és hogy melyik módszer, nézőpont lehet a célravezető például az utánpótlás-nevelésben.

 

Sajtóközpont - KSzD