Adatbázisokkal és programokkal ismerkedtek a doktoranduszok

A publikációs stratégiákról, a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár kutatás- és publikációs támogatási tevékenységéről tájékozódtak a fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány Kiválósági PhD Ösztöndíjával elismert hallgatók. A fiatal kutatók többek között áttekintették a DEENK honlapján elérhető szolgáltatásokat, a hivatkozást segítő szoftvereket, a rangos publikációkkal elnyerhető pályázati lehetőségeket és megismerkedhettek az Open Access módszertanaival is.

A tudományterületek közötti egyszerű eligazodással, az ezekhez kapcsolódó online vagy fizikai információforrásokkal, az adatbázisok hozzáférhetőségével is támogatja az egyetem könyvtára a jövő tudományos szakembereinek tevékenységét. A DEENK honlapján tudományterületi útmutatókon keresztül tájékozódhatnak a számukra legfontosabb információforrásokról a hallgatók, akik az online előfizetett tartalmakat otthonról is elérik.

- A kutatási életciklus-modell segítségével mutatja meg egyszerűen a könyvtár, pontosan hol kapcsolódik a kutatástámogatásba, hogy minél könnyebben és gyorsabban hozzáférhetőek legyenek a tudományos munkához szükséges információk. A DEENK több válasszal segítheti a kutatómunkát, legyen szó támogatási szolgáltatásokról vagy publikációkról. Kifejezetten a PhD-hallgatóknak hirdetünk hivatkozás- és prezentációkészítéshez, kutatásfejlesztéshez kapcsolódó tréningeket – emelte ki Fazekas Paragh Judit, a DEENK Oktatás- és kutatástámogatási Osztály vezetője.

Az eseményen elhangzott, hogy a weboldalon számos, a kutatási és publikálási folyamat során hasznos adatbázis és program elérhető a doktori iskolák hallgatói számára, ezek segíthetnek abban, hogy még elmélyültebben lehessen kutatni és az eredmények publikálása a lehető legnagyobb hatást érje el.

A fiatal kutatók megtudhatták azt is, hogy az Open Access, azaz nyílt hozzáférésű rendszerben milyen feltételek alapján lehet publikálni a tudományos eredményeket (szerzői archiválás, hibrid folyóiratok, egyes cikkek nyílt megjelentetése külön közlési díj ellenében, köteles Open Access folyóiratok, ingyenes Open Access folyóiratok, csak a kiadó oldalán elérhető megjelenések). 

Emellett az egyetemi Open Acesss támogatási rendszerrel, a karokat és kutatókat pénzügyi hozzájárulással ösztönző Publikációs Tudománytámogatási Programmal, a könyvtár által használt hivatkozáskezelő szoftverekkel (RefWorks, Endnote, Mendeley, Zotero), a plágiumkereső rendszerekkel, az MDPI jelenséggel kapcsolatos aktuális álláspontokkal és a predátor folyóiratok kiszűrésének technikáival is megismerkedtek a díjazott PhD-hallgatók.

Sajtóközpont - BZ