Bővülő vállalati tudásanyag az Informatikai Karon

Korszerű informatikai tudást kapnak és versenyképes diplomát szerezhetnek a Debreceni Egyetem Informatikai Kar hallgatói. Az IK továbbra is olyan képzési lehetőségeket kínál, melyek szervesen kapcsolódnak az adattudományhoz és a mesterséges intelligenciához. A 2024-es általános felvételi eljárásban három alap- és egy osztatlan képzés, valamint öt mesterszak közül választhatnak a felvételizők.

Az informatika korunk legdinamikusabban fejlődő tudományterülete, a Debreceni Egyetem Informatikai Karán meghirdetett szakok minden esetben olyan tudást kínálnak, melyek képesek alkalmazkodni ezekhez a változásokhoz és a munkaerőpiaci igényekhez.

- Az informatikára az élet minden területén szükség van, a digitalizálódott világban a szakma felelőssége is jelentősen megnőtt, a hozzáértő munkaerő jelenléte még inkább indokolt. Aki meg akarja érteni, mi történik a világban és mi várható a következő évtizedekben, az a képzéseinknek köszönhetően tökéletesen tudja majd követni a változásokat. A képzési kínálatunk az informatika minden területét lefedi, az adattudomány mesterképzés megjelenésével egy újabb fókuszpont is teret kapott a karon, ez iránt külföldről is nagy az érdeklődés köszönhetően annak, hogy a mesterséges intelligencia a mindennapokat is meghatározza. Olyan tudást akarunk átadni, mely révén jó szakemberekké válhatnak a hallgatók és a képzettségük alapján nemzetközi szinten is piacképesek lehetnek – fogalmazott Hajdu András, a Debreceni Egyetem Informatikai Kar dékánja.

A programtervező informatikus, a mérnökinformatikus, valamint a gazdaságinformatikus alapképzéseken gyakorlati tapasztalattal rendelkező, magasan kvalifikált oktatók képzik a jövő szakembereit. A hallgatók korszerű eszközparkkal felszerelt tantermekben ismerkedhetnek egyebek mellett a szoftverorientált információs technológiai rendszerek fejlesztésével és alkalmazásával, az algoritmusok tervezésével, a szoftverfejlesztéssel, a mesterséges intelligencia módszereinek és eszközeinek alkalmazásával, a számítógépes és távközlési hálózatokkal, valamint műszaki informatikai, információs rendszerek és szolgáltatások telepítésével, üzemeltetésével.

A hallgatók úgy tervezhetik tanulmányaikat, hogy az alapképzés után bőven van lehetőségük további szakmai fejlődésre, hiszen a DE IK több mesterszakot is kínál. Az adattudomány, a programtervező informatikus, a mérnökinformatikus, a gazdaságinformatikus és az informatikatanár mesterképzéseken a legkorszerűbb tudást sajátíthatják el, egyebek mellett az adattudomány innovatív, kutatói szintű elmélyüléséhez kapnak segítséget, valamint elemzéshez, modellezéshez használt aktuális technológiákkal, a műszaki informatikai rendszerek fejlesztésének módszereivel, szoftvertervezéssel, rendszerszimulációval, az információmenedzsment valamennyi területével találkozhatnak. 

Az Informatikai Kar oklevele a piacképes tudást igazolja, melynek birtokában azonnali munkalehetőségek kínálkoznak a végzősöknek. A pályakezdő fiatal informatikusok többek között adatelemző, adatmérnök, adattudós, üzleti elemző, szoftverfejlesztő, rendszertervező és -fejlesztő vagy akár vállalatirányítási informatikus, rendszergazda munkakörökben is könnyedén elhelyezkednek. 

- A diploma megszerzése után gyorsan munkát találnak a hallgatók. Debrecenben, az ország bármely pontján vagy külföldön is egyszerűen elhelyezkedhetnek, ráadásul ebben a szakmában az online munkavégzésnek is egyre nagyobb tere van. Ezt a fajta távmunkát már az egyetemi évek alatt is sokan végzik. Mesterszakon duális formában is van lehetőség a továbbtanulásra, ezt a gyakorlatalapú oktatást erősíti a nagyvállalatokkal való kapcsolattartás, mely a teljes képzési idő alatt kellően intenzív – tette hozzá a kari vezető.

Az alap- és mesterképzések mellett az informatikatanár osztatlan tanárképzési szak révén a pedagógusképzés is elérhető, valamint lehetőség van arra is, hogy – országosan egyedülálló módon – a mesterséges intelligenciáról is a legszélesebb körű ismereteket szerezzék meg az MI szakirányú továbbképzési szak keretein belül a hallgatók. 

Mivel egyre nagyobb igény van olyan szakemberekre, akik képesek hatékony informatikai megoldásokat tervezni és reagálni a szakterületük adatközpontú problémáira, az Informatikai Kar ipari vizsgaközpontja révén nemzetközileg elfogadott ipari (például Microsoft, Cisco, Nvidia) tanúsítványok megszerzésének lehetőségével is segíti a hallgatók munkaerőpiaci elhelyezkedését, a korszerű tudás elsajátítását. Az elmúlt két hónapban mintegy ezer hallgató vett részt ingyenesen az IK kapcsolódó, angol nyelvű vizsgafelkészítő kurzusain. A kar tervei között szerepel a vizsgaközpont és az ipari képzések kínálatának bővítése, így például a mesterképzésben résztvevők is szélesebb körben csatlakozhatnak majd. Mindemellett szakmai gyakorlatot teljesíthetnek a karon a fiatalok, akik az oktatási és kutatási tevékenységekbe is aktívan bekapcsolódhatnak.

A Debreceni Egyetem Informatikai Kara évről évre egyre népszerűbb, jelenleg mintegy 2800 hallgatójuk van, közülük több mint 800-an külföldiek. A piacképes tudás mellett pezsgő hallgatói élet is várja a jelentkezőket, akik nemzetközi környezetben tanulhatnak és fejleszthetik a nyelvtudásukat. 

Sajtóközpont - BZ