Egyetemi delegáció Üzbegisztánban

Meglévő együttműködések megerősítéséről és további kapcsolatok kiépítéséről egyeztettek a közép-ázsiai országban a Debreceni Egyetem vezetői, illetve három kar képviselői. A küldöttség a Felsőoktatási, Tudományos és Innovációs Minisztériumban, valamint négy egyetemen folytatott tárgyalásokat.

A Pető Károly általános rektorhelyettes és Kiszil Okszána koordinációs és stratégiai igazgató által vezetett, a Gyógyszerésztudományi, a Gazdaságtudományi, valamint a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar vezetőiből álló küldöttség a nemzetközi együttműködésekért felelős főosztályvezető-helyettessel tárgyalt Üzbegisztán Felsőoktatási, Tudományos és Innovációs Minisztériumában. Shohruh Akbarov hangsúlyozta, hogy a tárca a Debreceni Egyetem meglévő együttműködéseihez, illetve további partnerségi kapcsolatainak kiépítéséhez is teljeskörű támogatást nyújt.  

A delegáció négy üzbég felsőoktatási intézményben tett látogatást, a Tashkent Institute of Chemical Technology, a Tashkent Pharmaceutical Institute, a University of Digital Economics and Agrotechnologies, valamint a Branch of RHTU named after D. I. Mendeleev in the city of Tashkent vezetőivel folytattak megbeszéléseket. 

A Gyógyszerésztudományi Karnak közös TÉT (Kétoldalú Tudományos és Technológiai) pályázata van a Taskenti Gyógyszerészeti Intézettel, a látogatáson Bácskay Ildikó dékán vezetésével a projekt kutatásait is egyeztették. A felek kiemelkedő lehetőséget látnak a közös képzésekben való együttműködésekben, valamint a gyógyszeripari KFI-tevékenységek megvalósításában. Megegyeztek, hogy tárgyalásokat folytatnak ezek terén az együttműködésre, valamint kiemelten kezelik a hallgatói, oktatói, PhD-hallgatói mobilitásokat és a közös konferenciaszervezést is célul tűzték ki. A program végén mindezt közös szándéknyilatkozatban rögzítették.

A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar képviseletében Stündl László dékán és Sipos Péter oktatási dékánhelyettes az agrárium területén érintett két intézmény (a Tashkent Institute of Chemical Technology, Faculty of Food technologies és a University of Digital Economics and Agriculture) vezetésével egyeztetett oktatási és kutatás-fejlesztési együttműködésekről. Első lépésként graduális hallgatói részképzés vagy PhD-hallgatói rövid idejű tapasztalatszerzés, kutatási részfeladat megvalósítását jelölték meg, melyet közös képzés (double degree) kidolgozása és indítása követhet. Ennek érdekében a Faculty of Food technologies vezetése már meg is kezdte az oktatási rendszer strukturális és tantárgyi harmonizációját a debreceni agrárkar élelmiszermérnöki alapképzésével. A K+F együttműködés az üzbég mezőgazdaság (kiemelten szőlészet) és élelmiszeripar mellett kozmetikai területen is lehetséges.


Az üzbég partnerek kiemelkedőnek tartják a Debreceni Egyetem Mádi Borakadémiáján folyó kutatásokat is, ezek megismerése céljával a napokban érkezett is két üzbég kutató Mádra.  

A Gazdaságtudományi Kart képviselő Erdey László nemzetközi ügyekért felelős dékánhelyettes a Tashkent Pharmaceutical Institute meglátogatása során a gyógyszeripar közgazdaságtani, üzleti és szabályozási környezetéről, illetve az innovációk hasznosításának lehetőségéről egyeztetett, majd a Tashkent Institute of Chemical Technology illetékeseivel elsősorban a vidékfejlesztési agrármérnöki és agrárközgazdasági duális képzés lehetőségeit vitatta meg. A University of Digital Economics and Agriculture intézménnyel – korábban, Debrecenben folytatott egyeztetések eredményeként – a mostani tashkenti látogatáson már a munkatervet készítették el, ami közös kutatásokat, konferenciákat, online hallgatói projekteket, kölcsönös oktatói és hallgatói mobilitást foglal magába. Az együttműködés fejlesztéséhez az üzbég szakminisztérium is felajánlotta támogatását, csakúgy, mint más városokban (Szamarkand, Buhara) székhellyel rendelkező egyetemekkel való kapcsolatfelvétel lehetőségét.

Az egyetemi delegáció tagjai minden meglátogatott intézményben szándéknyilatkozatban rögzítették az együttműködés jövőbeni, pontosan megtervezett ütemezését.

 

Sajtóközpont - TH