Egyetemi delegáció Amerikában

Az egyesült államokbeli Dél-Dakotai Egyetem és a Debreceni Egyetem képviselői az agrárszektorhoz, valamint oktatáshoz és kutatáshoz kapcsolódó újabb együttműködési lehetőségekről egyeztettek. Az agrár- és gazdaságtudományt érintő partnerség révén tovább szélesedik a két intézmény aktív együttműködése.

A Debreceni Egyetem delegációjának tagjaként Szólláth Tibor, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának tagja, Harsányi Endre agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettes, Erdey László, a Gazdaságtudományi Kar nemzetközi ügyekért felelős dékánhelyettese, a Közgazdaságtan és Világgazdaságtan Intézet igazgatója és Rátonyi Tamás, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Földhasznosítási, Műszaki és Precíziós Technológiai Intézet docense, a  precíziós mezőgazdasági mérnöki alapképzés szakfelelőse tárgyalt Dennis Hedge-el, a South Dakota State University (SDSU) elnökhelyettesével, valamint Joseph Cassady dékánnal és Jon Stauff nemzetközi kapcsolatokért felelős alelnökkel.

A két intézmény kutatási és fejlesztési projektekben, tudományos és oktatási anyagok közös publikálásában, oktatók és hallgatók csereprogramjának kidolgozásában, továbbá közös kutatási és oktatási találkozók szervezésében kíván együtt dolgozni. Az SDSU-val folytatott tárgyaláson egyeztettek emellett a kettős diplomát adó, a debreceni agrárkaron szeptemberben indult precíziós mezőgazdasági mérnöki alapképzésről is.

A gazdaságtudományi területen induló közös munkáról Erdey László a Ness School of Management and Economics igazgatóival, Jon Stauf-fal és John Santos-szal, valamint Lynn M. Sargant-tal, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar dékánjával tárgyalt, azonosítva a jövőbeli kooperáció kulcsterületeit.

A Debreceni Egyetem delegációját Magyarország washingtoni mezőgazdasági attaséja, Kocsy Béla kísérte, a küldöttség megbeszélést folytatott Diego Morales indianai államminiszterrel is. Harsányi Endre rektorhelyettes a találkozón bemutatta a Debreceni Egyetemen folyó oktatási és kutatási tevékenységeket, különös tekintettel a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karon végzett, precíziós mezőgazdasághoz kapcsolódó eredményekre és tervezett beruházásokra.

Sajtóközpont - ÉE